Socor: Germania cere Chişinăului să facă concesii unilaterale în problema transnistreană

Chişinăul este veriga slabă in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar Germania face presiuni asupra guvernului R.Moldova pentru concesii unilaterale în cadrul negocierilor în formatul 5 2, susţine analistul Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

„Ministerul de Externe German este conştient că nu va avea cu ce se lăuda la reuniunea de sfârşit de an a OSCE şi caută măcar nişte rezultate simbolice. De aceea partea germană caută concesii din partea Chişinăului deoarece nu le poate obţine din partea Tiraspolului, adică a Moscovei”, a spus Vladimir Socor, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Analistul susţine că unele dintre aceste concesii reprezintă practic recunoaşterea pas cu pas a regiunii transnistrene.

„De fapt se propune recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare a automobilelor transnistrene cu drapelul regiunii separatiste doar cu inscripţia MD. Asemenea camioane ar primi autorizaţia de circulaţie internaţională. A doua sugestie este recunoaşterea prefixului telefonic transnistrean. La final se propune recunoaşterea diplomelor de studii eliberate de autorităţile din Transnistria, adică recunoaşterea diplomelor eliberate de Universitatea de Stat din Tiraspol, universitate cucerită de transnistreni, de fapt ruşi cu arma în mână. (...) Dorinţa Germaniei are două motivaţii. Pe termen scurt să arate nişte rezultate la sfârşitul anului. Iar pe termen mai lung să ducă la o rezolvare politică în termeni acceptabili Moscovei şi Tiraspolului. Iar termenii acceptabili Moscovei şi Tiraspolului ar însemna de fapt, poate nu juridic, dar de facto recunoaşterea existenţei separate a Transnistriei, într-o formulă oarecare. O formulă care poate că ar recunoaşte pe hârtie integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, dar în practică ar consacra o existenţă a Transnistriei separată de restul Republicii Moldova. Recunoaşterea pic cu pic, pas cu pas…”, a precizat analistul.

Socor a subliniat pentru Europa Liberă că ”Germania este cea mai influentă ţară din Europa Occidentală la ora actuală şi are anumite interese în zona noastră de a ajunge la compromisuri bilaterale cu Rusia pentru a demonstra rolul conducător al Germaniei în Europa Occidentală şi faptul că Berlinul poate să realizeze înţelegeri bilaterale cu Moscova, eventual peste capul ţărilor din zona noastră. Aşa se explică vizita dlui Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al ministrului de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, pentru Moldova şi pentru conflictele aşa-numite îngheţate la Chişinău”.

Germania este cea mai influentă ţară din Europa Occidentală la ora actuală şi are anumite interese în zona noastră de a ajunge la compromisuri bilaterale cu Rusia pentru a demonstra rolul conducător al Germaniei în Europa Occidentală şi faptul că Berlinul poate să realizeze înţelegeri bilaterale cu Moscova, eventual peste capul ţărilor din zona noastră.

”Deci, acestea sunt propunerile germane – concesii unilaterale. Ele nu sunt propuneri noi. Chişinăului i s-au cerut de mulţi ani de către partea transnistreană şi de către Moscova să facă aceste concesii. Chişinăul a rezistat. Sper ca şi de acum înainte Chişinăul nu va face paşi care ar duce la recunoaşterea pas cu pas, pic cu pic, a unei Transnistrii separate de Republica Moldova. (...) Pe scurt – nu există nicio justificare ca Republica Moldova să treacă la concesii unilaterale numai pentru scopul de a relua nişte negocieri care oricum nu conduc nicăieri şi de a da posibilitate Germaniei să arate măcar ceva, măcar nişte fărâmituri de rezultate la sfârşitul anului (privind preşedinţia OSCE n.r.)”, a concluzionat analistul de la Jamestown Foundation.