Fostul preşedinte român: "Plahotniuc merită expulzat"

Dacă Guvernul Sturza nu va obţine luni votul Parlamentului moldovean din cauza lui Vladimir Plahotniuc, acesta ar merita expulzat din Republica Moldova, a opinat, duminică, fostul preşedinte Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Comentând situaţia din R. Molodova, în contextul în care astăzi Parlamentul urmează să dea votul de încredere pentru guvernul Struza, fostul şef al statului a criticat "inconştienţa" unora dintre politicienii "aşa-zis pro-europeni" de la Chişinău care ameninţă să tergiverseze instalarea Guvernului Sturza, riscând să împingă Moldova în colaps, relatează Mediafax.

"Moldova este în pragul colapsului. Vă mai pot spune, deşi n-aş vrea să fie un subiect de comentarii, totuşi Moldova fără un împrumut de 60 de milioane de euro de la România nu îşi poate închide bugetul anului viitor", a declarat Băsescu, acuzând faptul că "un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier când preşedintele Timofti îi refuză acest lucru exact datorită background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legături cu Moscova, de inconsecvenţe democratice".

Fostul preşedinte a mai adăugat că a discutat cu preşedintele Nicolae Timofti pe 1 ianuarie, când s-au felicitat, şi a avut cuvinte de laudă pentru nominalizarea lui Sturza ca premier şi pentru guvernul "curat" pe care acesta l-a propus.

În ceea ce priveşte politica României, Băsescu a declarat că i se pare ciudat că autorităţile noastre au acceptat ca Plahotniuc să aibă alt nume în paşaportul românesc decât în cel moldovean. "Dubla cetăţenie nu înseamnă şi două nume. Trebuia să îl cheme tot Plahotniuc şi în paşaportul din România, iar cine i l-a făcut are o problemă", a declarat fostul preşedinte.

Băsescu a criticat, de asemenea şi "indiferenţă inacceptabilă" a autorităţilor de la Bucureşti pentru ce se întâmplă la Chişinău.

"Atâta timp cât Federaţia Rusă e călare pe ei, cu mass-media, oameni de influenţă, bani, cu tot ce vrei, tu stai în România şi priveşti în zare să vezi ce-o ieşi la Chişinău?" - Traian Băsescu

"Atâta timp cât Federaţia Rusă e călare pe ei, cu mass-media, oameni de influenţă, bani, cu tot ce vrei, tu stai în România şi priveşti în zare să vezi ce-o ieşi la Chişinău?", s-a întrebat Băsescu, reamintind că parcursul european al Chişinăului a fost posibil datorită faptului că România nu a stat să "contemple" ce s-a întâmplat peste Prut şi a încercat să echilibreze influenţa rusă.

Reamintim că Ion Sturza a fost desemnat la funcţia de premier la 21 decembrie, de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti după ce nu s-a ajuns la un consens în urma întrevederilor dintre şeful statului şi liderii fracţiunilor parlamentare participante la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Luni 4 ianuarie, premierul desemnat va veni în faţa deputaţilor din parlament pentru a cere votul de încredere pentru formarea noului Guvern.

Notabil este că, în premieră pentru Moldova, toţi cei desemnaţi să facă parte din noul guvern au semnat o declaraţie de integritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe