Societatea civilă cere SRI "să lase la vatră ofiţerii acoperiţi din presă"
alte articole
Serviciul Român de Informaţii (SRI) trebuie să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei, au solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, mai multe ONG-uri de marcă din România, ca urmare a dezvăluirilor făcute de şeful demisionar al SRI, George Maior, în cadrul unui interviu acordat postului B1 Tv.
"Cum staţi cu ofiţerii acoperiţi în presă?", l-a întrebat moderatorul pe George Maior.
"Cum stau toate statele democratice europene. Ofiţerul acoperit este o latură specială, o armă specială a oricărui serviciu de informaţii, sarcina lui este ca folosind această situaţie, această calitate să aducă informaţii de securitate naţională pentru stat", a replicat Maior, care a dat însă asigurări că serviciul nu are ofiţeri acoperiţi în parlament sau în magistratură.
Organizaţiile semnatare ale comunicatului intitulat "Cerem SRI să lase la vatră ofiţerii acoperiţi din presă" consideră firească şi necesară demisia lui George Maior de la şefia SRI "având în vedere repetatele atacuri şi presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curţii Constituţionale a României şi a altor opozanţi ai legilor Big Brother."
"În acest context solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel, opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii", au transmis ONG-urile.
Recunoaşterea publică a lui George Maior privind existenţa în presă de agenţi/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media, au afirmat organizaţiile, care arată că, pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat rezoluţia "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană" în care se cere, între altele, adoptarea de către statele membre a legislaţiei necesare pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii.
Totodată, cele nouă ONG-uri fac apel la autorităţi să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoţiilor, reale sau provocate, atrăgând atenţia că pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene.
"Una dintre ele, cea privind retenţia datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiţie a UE. Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adoptată. Directivele privind cartelele prepay şi cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicităm autorităţilor române să renunţe la excesul de zel şi să iniţieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii", se mai precizează în comunicatul citat.
Semnatari comunicatului sunt: APADOR-CH, Activewatch, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Miliţia Spirituală, Fundaţia Ceata, Asociaţia Geo-Spaţial.org, Asociaţia Funky Citizens, Centrul de Resurse Juridice şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook