Soarta "distincţiei" lui Tokes ar putea cunoaşte astăzi un deznodământ

Europarlamentarul Laszlo Tokes.
Europarlamentarul Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

După luni de tegiversări, neprezentări, amânări etc., Laszlo Tokes se prezintă finalmente miercuri în faţa Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României, pentru a=şi apăra "distincţia" primită în 2009 de la şeful statului, Traian Băsescu.

Laszlo Tokes va veni să îşi pledeze cauza, însoţit de avocatul său.

Discuţiile despre retragerea decoraţiei lui Tokes au început din vară, de pe 27 iulie, mai exact, când europarlamentarul român Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, venit la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

Numeroşi oameni politici, printre care şi şeful statului, au fost de părere că în urma unor astfel de afirmaţii ce aduc atingere principiului suveranităţii statului român pe care altminteri Tokes îl reprezintă la Bruxelles, Laszlo Tokes nu mai întruneşte calităţile morale necesare pentru a păstra distincţia "Ordinul Steaua României", care i-a fost acordată pentru meritele din timpul Revoluţiei Române de la Timişoara.

Cererea de retragere a distincţiei a fost formulată de Corina Creţu, membră a Ordinului şi ea. Prima reuniune a membrilor Consiliul de Onoare a avut loc pe 26 septembrie şi de atunci Consiliul s-a întrunit în repetate rânduri, de fiecare data decizia fiind amânată, fie la cererea lui Tokes, fie pe motiv de neîntrunire de cvorum. Laszlo Tokes nu s-a prezentat la niciuna dintre şedinţele precedente ale Consiliului de Onoare, din care fac parte Ionel Haiduc, Ecaterina Andronescu, Mircea Geoană, Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, M, Gabriela Firea şi Corina Creţu, cu toţii deţinători ai Ordinului „Steaua României".

Astăzi însă, deşi 20 noiembrie este un termen care "nu i-a convenit deloc", europarlamentarul Tokes se va prezenta în faţa colegilor de Ordin, pentru a demonstra că merită încă distincţia de bun român.

Tokes va invoca în favoarea sa trei tipuri de argumente "majore". În primul rând, avocatul său, Elod Kincses, va invoca vicii de procedură, el reclamând că printre cei ce vor decide în acest caz se află şi persoane care l-au judecat deja pe clientul său, inclusiv Corina Creţu, cea care a cerut retragerea declaraţiei lui Tokes.

În al doilea rând, Tokes şi avocatul său susţin că declaraţiile de la Băile Tuşnad au fost "răstălmăcite", pornindu-se de la o traducere greşită a spuselor lui Tokes. La câteva zile după izbucnirea scandalului, europarlamentarul a explicat într-un comunicat de presă că declaraţiile sale au fost denaturate, el afirmând că nu a folosit termenul „protectorat", ci sintagma de „stat garant", însă cuvintele sale au fost denaturate ulterior.

În al treilea rând, Tokes acuză că retragerea decoraţiei sale este o tentativă de intimidare a UDMR şi a maghiarilor care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne