A vorbi despre autonomie teritorială nu este "opera dracului"

Congresul PPE la Bucureşti. În imagine Laszlo Tokes.
Congresul PPE la Bucureşti. În imagine Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

Laszlo Tokes nu se va prezenta joi în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României". El va lipsi din motive obiective, întrucât se va afla în afara ţării, la lucrările Parlamentul European, pentru a reprezenta interesele statului român.

Tokes va fi reprezentat în faţa Consiliului de Onoare de avocatul Kincses Elod, care, în calitate de apărător al europarlamentarului, va contesta legalitatea demersurilor de retragere a decoraţiei "Steaua României", acordată în 2009 clientului său.

Elod acuză că Adunarea Generală în cadrul căreia s-a votat componenţa Consiliului de Onoare care va decide dacă lui Tokes i se ridică decoraţia, nu a fost statutară din două motive.

Primul motiv invocat de Kincses ar fi faptul că la Adunare au luat parte doar 112 de decoraţi din cei 630 de membri ai ordinului, ori, având în vedere că a fost prima convocare. Pentru ca o decizie să fie valabilă, ar fi trebuit ca la adunare să fie prezenţi 50 la sută plus unu dintre posesorii Ordinului Steaua României.

Al doilea motiv invocat de apărătorul lui Laszlo Tokes este faptul că din comisia de numărare a votului a făcut parte chiar autoarea propunerii de retragere a distincţiei lui Tokes, europarlamentarul Corina Creţu, "în ciuda faptului că este vorba de o incompatibilitate vădită".

Elod nu contesta doar Adunarea Generală ci şi Consiliul care se va întruni joi. El acuză că din comisie fac parte persoane care nu pot fi imparţiale deoarece s-au pronunţat public în favoarea vinovăţiei clientului său: "din Consiliul de Onoare fac parte exclusiv politicieni de stânga, membri ai PSD, care deja s-au antepronunţat în legătură cu această problemă şi care trebuie să susţină propunerea de retragere, formulată iniţial de către preşedintele acestui partid", ar fi declarat luni avocatul Kincses, preluat de ziare.com.

Avocatul intenţionează să îi recuzeze pe membrii comisiei care, în viziunea lui, sunt subiectivi:

"Joi mă deplasez la şedinţa de la ora 16:00, nu la Palatul Cotroceni, unde se ţine în mod obişnuit, ci la sediul Academiei Române. Am primit aceeaşi invitaţie cu cea adresată domnului Tokes Laszlo, în calitate de avocat. Tokes Laszlo va fi la PE, nu va face deplasarea, că prea târziu s-a emis citaţia. Mi s-au comunicat sesizările. (...) Şi Gabriela Firea, şi Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare. Nu poţi să şi centrezi, să şi dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abţină, dacă nu, vor fi recuzate", a afirmat avocatul.

Referitor la acuzaţiile aduse lui Tokes, Kincses susţine că ce a declarat Tokes, nu este atât de grav: A vorbi despre autonomie teritorială nu este "opera dracului", a afirmat el.

"Susţin întâmpinarea, la care am anexat un articol despre Tirolul de Sud şi programul-cadru al UDMR referitor la autonomia teritorială de la ultimul congres, că altfel UDMR vorbeşte de autonomie teritorială de 20 de ani, să demonstrez că nu e opera dracului dacă vorbim de autonomie teritorială. Întâmpinarea a fost marţi trimisă la cancelaria ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, la domnul Anghelescu", a precizat Kincses.

Cu o zi în urmă, Kincses susţinuse că Tokes este o victimă a unei neînţelegeri şi că acuzaţiile de extremism ce i se aduc se datorează traducerii greşite a discursului pe care l-a ţinut la Universitatea de Vară de la Tuşnad, unde i-a a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, "să creeze un sistem de cooperare naţională astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei".

Elod a declarat că Tokes nu a cerut de fapt "protectorat, adică o noţiune colonialistă", ci s-ar fi referit la un "statut de putere protectoare", după modelul în care Italia şi Austria sunt puteri garante asupra regiunii Tirolul de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne