Smartphone-urile sunt cheile electronice ale viitorului

IPhone 5 este prezentat într-o imagine de presă
IPhone 5 este prezentat într-o imagine de presă (Prin bunavoinţa companiei Apple)

În trecut, scanerele pentru retină şi palmă erau adesea considerate drept sisteme de înaltă securitate. Dar astăzi, când toţi ne jucăm pe telefoanele noastre mobile de parcă am avea 14 ani, se pare că am decis că singurele lucruri suficient de personale pentru a ne verifica identitatea sunt telefoanele.

Există deja unele laptopuri care scanează telefonul cu ajutorul Bluetooth-ului şi folosesc asta, alături de o parolă, pentru a asigura securitatea. Dar acesta este doar începutul. Foarte curând, smartphone-urile ar putea înlocui cheile pentru maşină, casă sau chiar dulapul de la şcoală.

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Securizarea Tehnologiei Informaţiei (SIT), din Darmstadt, au prezentat un astfel de sistem la târgul CeBIT din Hanovra, Germania, pe care îl numesc software-ul ShareKey şi speră să "facă conceptul aplicaţiei ce va ţine loc de cheie chiar şi mai versatil şi sigur", potrivit unui comunicat de presă.

În plus faţă de deschiderea încuietorilor cu ajutorul smartphone-urilor lor, utilizatorii ShareKey pot trimite chei electronice de la distanţă şi chiar pot limita ce încuietori pot deschide aceste chei. Această caracteristică funcţionează prin trimiterea de chei electronice către smartphone-urile altor persoane, prin utilizarea unor coduri QR.

"De exemplu, eu îi pot acorda acces în apartamentul meu administratorului de bloc, pentru o scurtă perioadă de timp, astfel încât el să poată deschide uşa pentru a citi contorul de gaz cât timp eu sunt la serviciu", a declarat Alexandra Dmitrienko de la SIT, într-un comunicat de presă. "Soluţia este construită în jurul unor tehnologii moderne de securitate şi poate fi integrată cu uşurinţă în sistemele existente de control al accesului."

Dacă sistemul în sine este sigur sau nu va reprezenta unul dintre factorii decizionali. Cele mai multe dintre programele actuale de chei pentru smartphone-uri funcţionează alături de alte sisteme de securitate, cum ar fi o parolă. Cu toate acestea, cei de la ShareKey speră că au luat în calcul toate posibilităţile. Dmitrienko a spus că "marea provocare a fost protejarea cheilor electronice, fără a compromite funcţionarea unor astfel de dispozitive."

Securitatea vine în mai multe forme. ShareKey foloseşte standardul de transmitere Near Field Communication (NFC), care funcţionează doar pe distanţe de câţiva centimetri. Software-ul foloseşte diverse tehnologii care ţin cheile electronice ale unui utilizator separate de alte chei, date şi aplicaţii de pe telefon, protejând astfel cheile de malware şi de accesare prin alte programe.

Prin ShareKey, comunicaţiile dintre telefon şi un server central sunt apoi protejate cu ajutorul altor protocoale de securitate stabilite. "Şi chiar dacă acest tip de comunicaţie este spart, este imposibil ca persoane neautorizate să aibă acces la cheia digitală. Acest lucru se datorează faptului că deschiderea uşii solicită atât informaţiile criptate trimise utilizatorului cât şi aplicaţia instalată pe smartphone-ul lui", a afirmat Dmitrienko.

În spatele noilor utilizări ale cheilor de pe smartphone-uri, introduse de ShareKey, se găsesc mari ambiţii. Cercetătorii de la SIT îşi imaginează că această tehnologie va fi folosită şi pentru car-sharing1 şi că va înlocui cardurile hotelului. "Tendinţa spre o shareconomy2va beneficia de dezvoltarea în continuare a acestei tehnologii", a spus Dmitrienko.

1mai mulţi cetăţeni folosesc o singură maşină, într-un scop comun

2schimbarea de la proprietate la partajare

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură