Orbiţi de diamante
Diamante, cristale, safire, piele sau lemn de esenţă rară şi preţuri de zeci până la sute de mii de euro. Pe scurt aceasta ar fi imaginea luxului în materie de electronice, imagine completată deseori de noi pietre preţioase şi materiale exclusiviste care îmbracă modelele de „accesorii” IT dedicate celor bogaţi. Mulţi înclină să creadă că industria luxului va evolua independent de restul economiei mondiale fără să aibe de suferit, deoarece în rândurile milionarilor americani, dar mai ales ruşi, sunt destui dispuşi să plătească sume exorbitante, de mii de euro, pentru un singur telefon mobil, laptop sau televizor cu plasmă.
Caracterizată prin raritatea şi caracterul exclusivist al gadgeturilor considerate de lux, nu neapărat datorită performanţelor tehnice, ci mai degrabă, pe seama numărului de pietre preţioase, această industrie s-a dezvoltat considerabil, atrăgând tot mai multe companii ce s-au grăbit să acopere cererea de astfel de echipamente. Analiştii consideră că şi accesoriile IT vor avea de suferit de pe urma crizei, dar într-o măsură mai mică. De ce apare acest fenomen? Deoarece clienţii nu vor renunţa prea uşor la luxul de a folosi un telefon cu diamante şi un laptop din esenţă de lemn rară, încrustat cu safire sau la a viziona un film pe o plasmă de dimensiuni foarte mari, cu un sistem de sunet pe măsură. Vor prefera să renunţe la o casă de vacanţă de câteva milioane de euro, sau la un Bentley, dar pentru gadgeturi preţioase vor continuă să plătească oricât.
Efectele crizei asupra industriei gadgeturilor de lux pare să se simtă din partea producătorilor, care în ultimul timp nu s-au mai înghesuit ca până acum să lanseze pe piaţă la fel de multe astfel de accesorii noi. O observaţie uşor de argumentat, dacă ne uităm la cel mai scump telefon mobil din lume, care este în continuare modelul Diamond Crypto Smartphone, preţul depăşind un milion de euro, iar cel mai valoros laptop este acelaşi Tulip E-Go Diamond, care costă aproape 300.000 de euro. Practic industria de lux în materie de gadgeturi, dar nu numai, începe să fie ceva mai temperată în toată lumea. Chiar şi în România, o piaţă unde cel puţin peste jumătate de milion de consumatori gustă obiectele extravagante, dar unde oricum nu se cheltuiau nici până acum sute de mii de euro pe un accesoriu IT, achiziţiile de acest gen par a fi din ce în ce mai rare, rămânând rezervate vedetelor din showbiz sau oamenilor de afaceri din marile companii.
Evenimentele dedicate special luxului arată că valoarea totală a produselor rămâne cam la acelaşi nivel ca în anii precedenţi, în condiţiile în care numărul companiilor prezente cu produse de lux a crescut de la 120 la 160. Companii ca Bang&Olufsen, Bose, Sony, Hitachi, Panasonic sau Yamaha, sunt cele care propun consumatorilor de lux, echipamente al căror preţ depăşeşte cu mult pe cel al produselor obişnuite de acest gen, totuşi o plasmă de la Panasonic de 2,6 metri a avut un preţ de vânzare de numai 60.000 de euro.
În România percepţia asupra preţului este relativă. Dacă în materie de obiecte vestimentare sau bijuterii există un limbaj comun în toată lumea la capitolul lux, în cazul accesoriilor IT este de neimaginat pentru consumatorii exclusivişti români. În ce ne priveşte luxul la electronice, preţul nu depăşeşte 100.000 de euro, apreciate fiind în primul rând performanţele tehnice şi apoi pietrele preţioase cu care sunt dotate, în timp ce în SUA şi mai ales în Rusia, o ţară care se poate lăuda cu foarte mulţi milionari şi miliardari, caracteristicile din urmă înclină mult balanţa. În ce priveşte telefoanele mobile, preţurile variază de la sute de mii de euro, la un milion de euro. Vorbim aici de modelul exclusivist Diamond Crypto Smartphone, ce are 50 de diamante, creat fiind de ruşii de la JSC Ascort împreună cu bijutierul austriac Peter Aloisson. În România cele mai scumpe telefoane sunt cele din gama Vertu, divizia de lux de la Nokia, cu preţuri pornind de la câteva mii de euro şi ajungând până la 200.000 de euro. Aceste telefoane sunt considerate bijuterii, lucru dovedit în primul rând prin aceea că nu se găsesc în magazinele obişnuite de telefoane mobile, ci în lanţul de magazine de ceasuri şi bijuterii Cellini.
O piesă de colecţie în ediţie limitată este modelul Signature Cobra, care costă nu mai puţin de 245.000 de euro, pentru că a fost făcut de casa de bijuterii Boucheron cu 2 diamante rare, 2 smaralde şi 439 de rubine. Puţini sunt totuşi cei ce au plătit această sumă pentru un asemenea telefon preţios. Cei peste 500 de români care deţin un Vertu, conform unei estimări neoficiale, au optat pentru modelele din gama de jos a luxului. Telefoanele mobile din categoria de lux nu sunt o afacere din punct de vedere al funcţionalităţilor, preţul fiind justificat doar prin aspectul strălucitor şi numărul de pietre cu care este dotat. Există şi o excepţie de la regulă: Sony Ericsson Black Diamond, ce costă 240.000 de euro, telefon care, pe lângă diamante şi carcasa de titaniu, este dotat şi cu conexiune wifi, sistem de operare, ecran tactil de 2 inci şi cameră foto de 4 megapixeli.
Pentru pasionaţii de lux ce vor să combine performanţele cu designul, există soluţii. Continental Mobiles este o companie engleză, care şi-a construit businessul pe telefoanele mobile produse de alţii. În colecţia limitată a companiei se găsesc modele ca popularul iphone, LG Prada, Samsung Georgio Armani şi modele de Nokia N95 şi E71, dar care sunt încrustate cu diamante, rubine, safire, smaralde, platină şi aur. Preţurile nu sunt extravagante, cele mai ieftine modele din gama LG cu platină ajungând la 2.000 de euro, în timp ce Nokia N95 (din oferta Continental Mobiles) poate ajunge la 12.000 de euro. Compania britanică acceptă la cerere să personalizeze cu pietre preţioase orice fel de mobil, cele mai populare fiind playerele de melodii digitale Ipod. De fapt combinaţia dintre Ipod şi diferitele elemente de lux pare a fi o adevărată filozofie pentru fanii Apple. Designerul norvegian Thomas Heyerdahl este creatorul celui mai scump player Ipod din lume produs într-un singur exemplar - IDiamond, ce a costat 25.000 de euro. A fost creată şi o pereche de căşti pentru player, produse în 1.000 de exemplare, din aur alb şi roz, de 18 carate, preţul lor fiind de 4.000 de euro. Putem spune că sunt ieftine, deoarece există căşti Ipod de la compania Deos Diamond, acoperite în totalitate cu diamante, ce costă puţin peste 47.500 de euro.
Cât despre laptopuri, pragul nu trece cu mult de 10.000 de euro pe piaţa noastră, în condiţiile în care sunt personalizate din punct de vedere tehnic de viitorii posesori. În schimb cei de la Luvaglio (companie londoneză) au pregătit o lovitură pe piaţa mondială a luxului, şi-au depăşit propriul record în ce priveşte preţul exclusivist al modelului E-GO, scoţând un laptop de 800.000 de euro. Această bijuterie cu ecran de 17 inci se curăţă singur, iar butonul de pornire are un diamant extrem de scump. În aceste vremuri de criză cine ar scoate atâţia bani pentru un laptop? Japonezii în nici un caz, pentru ca industria luxului din Japonia a scăzut mult din 2009. Americanii nici atât, pentru ca economia lor este afectată de criza financiară mondială. Probabil clienţii pentru Luvaglio vor fi europenii, care mai au ceva putere de cumpărare conform unui studiu de cercetare Bain & Company. În fond vorbim de cea mai mare piaţă a luxului din lume, care îşi asumă aproape 40% din vânzările mondiale, adică 70 de milioane de euro. Aceste sume sunt aberante ţinând cont de timpurile grele prin care trecem, ceea ce demonstrează că industria luxului nu va stagna niciodată, ba mai mult, prosperă, înnebunind minţile celor avuţi şi deformând-i într-un mod de nerecuperat.
Este de necrezut cum această pătură a miliardarilor şi milionarilor pot achiziţiona la nesfârşit obiecte de lux, mai mult sau mai puţin folositoare efectiv, de care se bucură pentru puţin timp ca apoi să-şi dorească ceva nou, aruncând banii, cum ar fi, pe fereastră, uitând de criză, de foamete, de boli şi alte lucruri triste, de care marea majoritate a globului este afectată. Acest segment de oameni nu cunosc omenia, compasiunea, actele de caritate, devin egoişti fiind tot timpul alimentaţi de acesta industrie a luxului, care va născoci mereu câte ceva, peste noapte, pentru a le stoarce milioane de euro.