Prof.dr. Alexandru Barnea: "Cum a putut da Consiliul local Bistriţa această aprobare? Suntem în comunism?"
Oraşul Bistriţa se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită în niciun oraş din Europa: amplasarea în fosta cetate medievală a unei statui a fostului dictator comunist chinez Deng Xiaoping. Fost preşedinte al Republicii Populare Chineze, acesta este cunoscut pentru că a ordonat folosirea tancurilor şi a armelor împotriva manifestanţilor neînarmaţi în Piaţa Tiananmen din Beijing în iunie 1989, că a permis nomenclaturii comuniste şi cercurilor de putere să se îmbogăţească rapid, cerându-le în schimb loialitate absolută faţă de Partid şi pentru politică unui singur copil în familie.
Ziarul Epoch Times doreşte să aducă în dezbaterea opiniei publice, decizia Consiliului Local din Bistriţa de a-i ridica o statuie fostului lider comunist Deng Xiaonping.
Continuăm seria de articole prin care vom face cunoscută opinia unor personalităţi în legătură cu acest eveniment.Prof. dr. Alexandru Barnea - cadru didactic al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti: "Ce ne puteţi spune despre faptul că autorităţile locale din Bistriţa şi-au dat acordul de principiu pentru amplasarea în oraş a unei statui a liderului comunist chinez Deng Xiaoping?"
Prof. dr. Alexandru Barnea: Este ruşinos că se doreşte să se ridice o statuie unui lider comunist chinez. Cum a putut da Consiliul local Bistriţa această aprobare? Suntem în comunism?
Statuia lui Deng Xiaoping nu-şi are rostul la Bistriţa nici dacă ne gândim din punctul de vedere al promovării adevăratelor valori morale şi nu a celor care au fost promovate în comunism. Repet încă o dată: este ruşinos acest lucru.
Dacă cumva fac această statuie, atunci să explice pe o tăbliţă pusă pe soclu ce crime a făcut Deng Xiaoping, inclusiv cele care au dus la oprimarea mişcării pro-democratice din Piaţa Tiananmen de pe 4 iunie 1989 din Beijing.
Prof. dr. Alexandru Barnea este licenţiat în filologie clasică, membru al secţiei greco-romane din Institutul de Arheologie “V.Pârvan” al Academiei Române ; doctor în istorie; a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti , este membru fondator şi membru în board-ul Institutului Român de Istorie Recentă din Bucureşti; membru al societăţilor de Studii Clasice, de Studii Bizantine, de Ştiinţe Istorice ş.a. din ţară şi din străinătate
Domeniul de cercetare şi universitar: Istorie antică şi arheologie clasică şi epigrafie greacă şi latină, epocile greco-romană şi bizantină, domenii în care a publicat numeroase lucrări.
Teme de cercetare şi cercetări arheologice importante dintre care enumerăm numai cîteva:Dinogetia şi Tropaeum Traiani; Noviodunum, Callatis, Beroe, Histria.
Publicaţii mai importante
Tropaeum Traiani. Cetatea; La Dobroudja romaine ; Enciclopedia civilizaţiei romane ; Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României ; Arheologia clasică în România. Primul secol; Présences égyptiennes au Bas-Danube dans leş derniers siècles de l’Antiquite
Masacrele de la Viniţa, în Arhivele Totalitarismului.
A participat la numeroase Congrese şi conferinţe interne şi internaţionale
Deţine numeroase titluri şi premii dintre care enumerăm numai :
- premiul V. Pârvan al Academiei Române pe 1979; Ordinul pentru Merit în grad de ofiţer conferit de Preşedinţia României;
- primul preşedinte ales în 1999 al Comisiei Naţionale de Arheologie.