Pescari turci acuză Paza de Coastă elenă că ar fi scufundat intenţionat o barcă cu imigranţi sirieni
alte articole
Paza de Coastă elenă aparent a urmărit să scufunde intenţionat o ambarcaţiune care transporta zeci de refugiaţi sirieni în Marea Egee, susţine un grup de pescari turci.
Pescarii, care ar fi fost martori la incident, au declarat ziarului turcesc Hürriyet Daily News că forţele greceşti au scufundat o barcă pneumatică, împungând-o deliberat cu o lamă ascuţită.
Conform raportului, atacul a avut loc cu câteva zile în urmă după ce barca cu aproximativ 50 de imigranţi sirieni şi-a început călătoria de pe coasta turcă Izmir, fiind interceptată înainte să ajungă la destinaţia sa finală: insulele greceşti Kos şi Lesbos.
Pescarii au publicat o înregistrare video pentru a-şi susţine afirmaţiile. Materialul video arată o navă de patrulare elenă apropiindu-se de barca de cauciuc plină cu imigranţi; totuşi, nu poate fi detectat niciun contact vizibil între membrii Pazei de Coastă şi barca cu imigranţi.
Imigranţii au ajuns în mare după presupusul atac şi au fost salvaţi cu toţii de o navă de pescuit şi Paza de Coastă turcă, a adăugat raportul.
Un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă elene a negat cu tărie acuzaţiile, susţinând că un astfel de incident nu a avut loc niciodată.
Atena a declarat de asemenea că forţele sale au salvat săptămâna trecută din Marea Egee peste 600 de refugiaţi de pe insulele Kos, Lesbos, Chios, Samothraki şi Rhodos.
Raportul turc a fost publicat la câteva zile după ce forţele elene au folosit bastoane şi stingătoare de foc pentru a controla o încăierare izbucnită între imigranţi pe insula Kos în 11 august.
În acest timp, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi a cerut Atenei luna trecută să adopte o abordare mai îngăduitoare faţă de refugiaţi.
„Un astfel de nivel de trai precar ar trebui şi poate fi evitat. Autorităţile elene trebuie să însărcineze de urgenţă un organism care să coordoneze răspunsul [la această criză] şi să creeze un mecanism corespunzător pentru asistenţă umanitară”, a susţinut Vincent Cochetel, care conduce biroul european al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi.
Conform lui Cochetel, începând cu ianuarie 2015, aproximativ 124.000 de imigranţi, care au fugit din zonele de conflict, au sosit pe mare în principal în insulele greceşti Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos.
Cifrele UNHCR indică faptul că, până acum în acest an, peste 225.000 de oameni au încercat să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană. Dintre aceştia, cel puţin 2.100 au murit pe drum.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.