Situaţie fără precedent: Ambasada Chinei somează REPER să ia măsuri contra şefului filialei Bucureşti / Ce a înfuriat dictatura de la Beijing

Cătălin Teniţă (Facebook)
Andrei Pricopie
04.08.2024

Ambasada Chinei din România a făcut o mişcare fără precedent: A cerut unui partid politic din România - mai exact REPER - să ia măsuri împotriva unuia dintre membrii săi ce a participat la summitul Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC), care a avut loc în Taiwan.

Comuniştii chinezi au primit în schimb o replică dură de la şefii REPER.

Datată 31 iulie, scrisoarea regimului dictatorial de la Beijing - care a fost postată pe contul oficial de Twitter al IPAC - îndeamnă conducerea REPER să "ia măsuri concrete pentru controlarea comportamentului anumitor membri."

Este vorba despre deputatul Cătălin Teniţă, şeful REPER Bucureşti, care face parte, alături de alţi doi politicieni români - Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) - din organizaţia internaţională care se preocupă de modul în care ţările democratice ar trebui să se raporteze la China. Nu demult, cei trei au fost vizaţi de un grup de hackeri susţinut de guvernul chinez. SUA şi Marea Britanie afirmă că grupul a acţionat global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Cătălin Teniţă a atras atunci atenţia că în cazul spionării unor parlamentari români avem de-a face cu o încălcare a suveranităţii naţionale, însă statul român se menţine într-o poziţie de ambiguitate diplomatică faţă de acţiunile unui stat totalitar precum China.

Această poziţie ambivalentă se vede, potrivit lui Teniţă, şi din felul în care România se raportează la Taiwan şi la problema extrădărilor. Parlamentarul a reamintit şi de cunoscutul caz de la Dobroieşti, unde autorităţile au semnat pentru înfiinţarea unei secţii de poliţie chineze clandestine şi instalarea de camere de supraveghere, şi a punctat că statul român nu ia măsurile care s-ar impune. Detalii aici.

Scrisoarea Ambasadei Chinei pentru REPER

Ambasada Republicii Populare Chineze în România prezintă salutul său Partidului REPER şi are onoarea de a-i transmite următoarele:

Recent, deputatul REPER Cătălin Teniţă a făcut vizită în Taiwan pentru a participa la aşa-numitul Summit IPAC la care a fost adoptată o declaraţie care a constituit o denaturare abuzivă asupra Rezoluţiei 2758 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite şi asupra Principiului O Singură China, fapt pentru care partea chineză îşi exprimă opunerea fermă şi îngrijorarea serioasă.

Chestiunea Taiwan constituie o afacere internă a Chinei. Există numai o singură China în lume. Taiwan este o parte inseparabilă a teritoriului Chinei. Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern ce poate reprezenta întreaga China.

Dorim ca Partidul REPER să susţină în mod concret principiul o singură China, să ia măsuri concrete pentru controlarea comportamentului anumitor membri, să trateze în mod prudent chestiunea Taiwan şi să nu desfăşoare schimburi sau contacte oficiale sub orice formă cu Taiwan, pentru a evita eliberarea unor semnale greşite puterii separatiste "independenţa Taiwan" care sunt incompatibile cu politica externă a României şi nu sunt în favoarea dezvoltării relaţiilor bilaterale China-România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România foloseşte acest prilej pentru a reînnoi Partidului REPER asigurarea înaltei sale consideraţii.

Ce s-a discutat la Summitul din Taiwan

La summitul Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC) din 2024, desfăşurat în Taiwan, principalele teme de discuţie au inclus securitatea Taiwanului, coerciţia politică şi economică exercitată de China şi drepturile omului. Un accent deosebit a fost pus pe necesitatea consolidării apărării şi stabilităţii economice a Taiwanului, în faţa ameninţărilor militare şi economice din partea Chinei.

Delegaţii au discutat despre importanţa cooperării internaţionale pentru a contracara presiunile diplomatice şi economice ale Chinei, condamnând încercările regimului de la Beijing de a descuraja participarea la summit.

În plus, summitul a abordat securitatea cibernetică, ameninţările la adresa lanţurilor globale de aprovizionare şi importanţa economiei Taiwanului în acest context. Participanţii au vizitat industrii de înaltă tehnologie din Taiwan pentru a înţelege mai bine rolul acestuia în comerţul global şi pentru a promova dezvoltarea economică reciprocă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor