Siria: Ultimele două locuri cu arme chimice, inaccesibile experţilor misiunii ONU-OIAC
alte articole
Regimul autoritar condus de Bashar al-Assad a declarat 41 de instalaţii chimice situate în 23 de locuri, dintre care 37 au fost deja inspectate de experţii misiunii comune ONU-OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice). OIAC a anunţat luni, într-un comunicat citat de AFP, că a inspectat 21 din cele 23 de locuri cu arme chimice declarate, cele două rămase fiind inaccesibile pentru moment din motive de securitate.
Siria a declarat de asemenea 1.300 de tone de agenţi şi precursori folosiţi în realizarea de arme chimice, precum şi 1.200 de elemente de muniţii neexplodate, reiese dintr-un raport al şefului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, citat marţi de agenţia RIA Novosti.
Experţii ''şi-au încheiat activităţile de verificare în 21 din cele 23 de locuri declarate de către Siria'', ''cele două locuri care mai trebuie verificate n-au fost supuse inspecţiei, din motive de securitate'', precizează comunicatul OIAC.
Cele 23 de locuri trebuiau inspectate până duminică, zi în care Siria trebuia, de asemenea, să-i prezinte OIAC un program detaliat referitor la distrugerea armelor chimice care le posedă. Acest plan a fost prezentat joi de Damasc.
Misiunea ONU-OIAC este responsabilă de supervizarea distrugerii arsenalului chimic al lui Assad în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede dezarmarea chimică a Damascului până la jumătatea anului 2014.
Această rezoluţie a fost adoptată în urma unui acord dintre SUA şi Rusia, iar unul din efectele care le-a avut a fost îndepărtarea ameninţării cu intervenţia militară a americanilor care a fost vehiculată după atacul chimic din 21 august în apropiere de Damasc, soldat cu numeroase victime, printre care mulţi civili. Deşi atacul a fost atribuit de SUA şi aliaţii săi regimului condus de Assad, Damascul a neagat vehement acest lucru şi a dat mereu vina pe rebeli.
Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Potrivit rapoartelor ONU, există aproximativ 100.000 de victime, iar peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi circa şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.
Conform experţilor, Siria ar dispune de peste 1.000 de tone de arme chimice, dintre care 300 de tone de gaz muştar.