Siria: Condiţiile puse de opoziţia siriană blochează Geneva 2

Condiţiile prealabile puse de opoziţia siriană anulează practic sansele de succes ale conferinţei Geneva 2
Preşedintele Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad Jarba 22 octombrie 2013 (SUZANNE PLUNKETT / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.10.2013

"Conferinţa de la Geneva nu are nicio şansă de reuşită şi nu vom participa dacă acest lucru va permite lui Assad să câştige şi mai mult timp pentru a vărsa sângele poporului, în timp ce lumea stă şi se uită fără să facă nimic", a declarat liderul coaliţiei de opoziţie siriene, Ahmed Jarba, care a vorbit marţi la Londra, la reuniunea celor 11 ţări din grupul "prietenii Siriei".

Potrivit liderului Coaliţiei Naţionale Siriană (SNC), "am putea fi consideraţi trădători dacă spunem DA la Geneva fără a ne asigura în primul rând unele condiţii prealabile" .

Printre acestea se numără deschiderea de coridoare umanitare în zonele aflate sub asediu, eliberarea de femei, copii şi bărbaţi prizonieri la Damasc şi adoptarea unui calendar cu toate etapele negocierilor. Reiterând că "nu va exista nicio negociere sau reconciliere cu regimul sirian" şi că scopul final este răsturnarea preşedintelui Bashar al - Assad, Jarba a anunţat că decizia formală privind posibila participarea a SNC-ului la Geneva 2 va fi anunţată în termen de 10 zile.

La Londra, liderul opoziţiei siriene a denunţat sprijinul Iranului - cu 60.000 de luptători – dat regimului de la Damasc, în timp ce reprezentantul Arabiei Saudite a criticat atitudinea Statelor Unite, acuzându-o că "trage de timp" în conflictul sirian şi în programul nuclear iranian.

Întâlnirea de o singură zi a avut loc la Palatul de Lancaster, un castel nu departe de Palatul Buckingham şi au participat miniştrii de externe din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt şi Iordania. Iniţiativa diplomatică a "Prietenilor Siriei ", a fost convocată în scopul de a depăşi obstacolele politice, adică, obţinerea acordului opoziţiei siriene pentru a asigura desfăşurarea conferinţei de la sfârşitul lunii noiembrie.

Pe teren nu există nici un semn de oprire a crizei armate care are loc de aproape doi ani. În ultimele ore, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a denunţat bombardarea de către aviaţia siriană a unei tabere de persoane strămutate în Sfeira, în provincia Alep (nord), care a provocat cel puţin şapte decese.

Alte atacuri au fost atribuite rebelilor, în funcţie de agenţia de ştiri oficială Sana, în cartierul cu o majoritate de druzi şi creştini din Jaramana, în capitala Damasc, unde au fost înregistraţi şase morţi şi 35 de răniţi. Violenţe au fost raportate în Inkhel, în provincia Deraa (sud) şi în provincia centrală de Homs. Activiştii pentru drepturile omului au raportat eliberarea din închisoarea Adra, în provincia de Damasc, a unui număr de 13 femei deţinute de regim, dar nu este clar dacă eliberarea lor se încadrează în "schimbul de prizonieri" care a început în ultimele zile între autorităţile siriene, grupurile rebele şi autorităţile din Liban.

Singura notă pozitivă a venit de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), implicată de la începutul lunii în distrugerea arsenalul chimic din Damasc. "Până în prezent, guvernul sirian a cooperat pe deplin pentru a sprijini activitatea primei echipe de experţi ai misiunii comune între OIAC şi ONU", a declarat şeful misiunii de la Damasc, Sigfrid Kaag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor