Siria: Toţi de acord cu Geneva 2, dar cine reprezintă opoziţia?
alte articole
Pe 23 noiembrie ar trebui să înceapă negocierile de pace între guvern şi opoziţia siriană, numite generic Geneva 2.
Vestea a fost anunţată duminică de Lakhdar Brahimi, trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe. Diplomatul a declarat că discuţiile vor avea loc la Geneva şi va fi precedată de o întâlnire mâine la Londra între miniştrii de externe din 11 ţări: Marea Britanie, Egipt, Franţa, Germania, Italia, Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii.
Întâlnirea de la Londra va servi pentru a pregăti Conferinţa de la Geneva dar, de asemenea, aşa cum a declarat secretarul britanic de externe William Hague, şipentru "pentru a sprijini Coaliţia Naţională siriană şi eforturile noastre pentru o soluţie politică la acest conflict tragic".
După retragerea opţiunii militare pe care ar fi impus-o Statele Unite, soluţia politică pare să fi găsit un nou impuls, dar unele puncte rămân să fie clarificate, în special, aceeaşi situaţie a opoziţiei. Împărţită în grupuri diferite, uneori în conflict unele cu altele, occidentalii se tem că negocierile vor fi imposibile: există Partidul Coaliţiei Naţionale siriene şi Armata Siriană Liberă, dar, de asemenea, grupurile islamiste şi unele formaţiuni mai mici.
Că discuţiile politice sunt încă departe de evenimentele conflictului o demonstrează ultimul atac cu bombă care a avut loc duminică, în Hama, unde un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer într-un camion, omorând cel puţin 30 de persoane. Potrivit unor surse diverse, cu toate că ţinta a fost un punct de control militar, cele mai multe dintre victimele de ieri au fost civili.