Arabia Saudită nu vrea să facă parte din Consiliul de Securitate al ONU

Arabia Saudită a refuzat, vineri, să intre în Consiliul de Securitate al ONU, în semn de protest faţă de "neputinţa" acestei instanţe şi eşecul ei de a rezolva conflictele din Orientul Mijlociu, în special criza siriană.
Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Arabia Saudită a refuzat, vineri, să facă parte din Consiliul de Securitate al ONU, în semn de protest faţă de "neputinţa" acestei instanţe şi eşecul ei de a rezolva conflictele din Orientul Mijlociu, în special criza siriană.

"Arabia Saudită (...) nu are altă opţiune decât să refuze să devină membru al Consiliului de Securitate, atâta timp cât acesta nu va fi reformat şi nu i se vor oferi mijloacele pentru a-şi îndeplini misiunea şi a-şi asuma responsabilităţile de menţinere a păcii şi securităţii în lume", a informat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

Această ţară arabă, bogată în petrol, a fost aleasă joi pentru prima dată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, alături de Ciad, Chile, Nigeria şi Lituania. Mandatul este de doi ani şi va începe de la 1 ianuarie 2014.

Ministerul saudit afirmă că întrucât "regimului în exerciţiu în Siria i se permite să îşi ucidă poporul şi să îl ardă cu arma chimică, fără să aibă parte de sancţiuni disuasive - este o dovadă clară de neputinţă a Consiliului de Securitate de a-şi îndeplini datoria şi de a-şi asuma responsabilităţile".

În comunicat este denunţată "politica standardelor duble" a Consiliului de Securitate, Se subliniază faptul că "problema palestiniană a rămas de 65 de ani fără rezolvare", iar Consiliul a eşuat în a debarasa Orientul Mijlociu de armele de distrugere în masă.

Consiliul de Securitate al ONU (CSNU) este unul dintre principalele organe ale Naţiunilor Unite care are misiunea de a menţine pacea şi securitatea internaţională. Rolul său, descris în Carta Naţiunilor Unite, este de stabilire a operaţiunii de menţinere a păcii, instituirea de sancţiuni internaţionale, precum şi autorizarea de acţiuni militare. Rolul Consiliului de Securitate este îndeplinit prin intermediul rezoluţiilor Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor