Siria: SUA - nicăieri, Kerry se întâlneşte cu chinezii
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry şi Ministrul de externe chinez Wang Yi s-au întâlnit vineri la Washington pentru a discuta despre războiul în Siria, dar cele două ţări sunt în mod clar în dezacord în gestionarea crizei din ţara din Orientul Mijlociu. În timpul întâlnirii, Kerry a cerut Chinei să aibă un rol "pozitiv" - cu privire la această problemă - în internul Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite de care China este un membru cu drept de veto.
"Dacă apreciem sprijinul chinez pentru o soluţie politică, singura pe care o reţinem posibilă - a declarat secretarul de stat american – rămân totuşi deosebiri între cele două ţări şi suntem în dezacord puternic asupra modului în care comunitatea internaţională ar trebui să răspundă la utilizarea armelor chimice de către regimul sirian".
Wang a răspuns că, China păstrează o „minte deschisă " cu privire la toate temele de discuţie abordate în cadrul întâlnirii cu Kerry: criza siriană, programul nuclear nord-coreean şi securitatea informatică, un subiect care în ultimele luni a divizat cele două părţi şi a fost deja subiect de discuţie între preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping, în timpul celor două reuniuni care au avut loc până acum între cei doi şefi de stat. Wang apoi a reiterat poziţia favorabilă a Chinei pentru planul SUA-Rusia de distrugere a armelor chimice siriene.
Cu privire la posibilitatea de a relua convorbirile cu privire la nuclearul Coreei de Nord, Wang a spus este "sunt convins că vom ajunge la un nou acord important" cu Statele Unite, până în prezent reticente să redeschidă negocierile cu Phenianul. A opri entuziasmul unei viitoare colaborări cu Coreea de Nord, a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA , Marie Harf, care a vorbit de „o serie de factori perturbatori" în reluarea dialogului. La 12 septembrie au apărut semnale de la Phenian de un restart al unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Yongbyon, închis în 2007 şi redeschis pe 2 aprilie 2013 de către regimul lui Kim Jong.