Siria: Opoziţia siriană va fi condusă de omul Arabiei Saudite, Qatarul nu a avut suficiente relaţii (Kommersant)
Coaliţia naţională a forţelor opoziţiei şi revoluţionare din Siria (CNFORS) şi-a ales la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei reuniuni de mai multe zile la Istanbul, un nou lider în persoana lui Ahmed Assi Jarba, considerat omul Arabiei Saudite. Un alt sponsor al opoziţiei siriene - Qatarul - a rămas dezamăgit, în condiţiile în care candidatura susţinută de el a fost respinsă. Experţii evaluează rezultatele votului ca fiind o altă dovadă a concurenţei geopolitice crescânde dintre două cele mai bogate şi mai ambiţioase state ale Golfului Persic. Din nou, la fel ca în Egipt, unde Qatarul l-a sprijinit pe preşedintele înlăturat Mohamed Morsi, Doha a suferit un eşec dureros, comentează, luni, cotidianul rus Kommersant.
Opoziţia siriană a rămas fără lider din luna mai, când a demisionat fostul preşedinte al CNFROS, Ahmed Muaz al-Khatib, un cunoscut lider religios moderat din Damasc. Una dintre cauzele demersului său a fost conflictul cu reprezentanţii 'Fraţilor musulmani' şi ai altor grupări finanţate de Qatar.
De altfel, consolidarea 'Fraţilor musulmani' nu era dorită nici de ţările occidentale, nici de Arabia Saudită, care luptă pentru statutul de lider în regiune. În final, Riadul a mizat pe Ahmed Assi Jarba, cap al unui trib din provincia Hasaka din nord-estul Siriei şi, lucru ce a constituit probabil principalul său atu, rudă a uneia dintre soţiile regelui saudit Abdullah.
Votul i-a dezbinat pe opozanţii sirieni. Într-o luptă acerbă, a câştigat Ahmed Assi Jarba. Asigurându-şi 55 din cele 114 de voturi ale membrilor CNFROS, acesta l-a învins pe Mustafa al-Sabbagh, susţinut activ de Qatar.
Cu toate acestea, nu există niciun fel de garanţii că noul preşedinte al CNFROS va putea deveni un personaj cheie în distribuţia forţelor din interiorul Siriei, subliniază Kommersant.
În primul rând, opoziţia siriană traversează în prezent nu cele mai bune vremuri: trupele guvernamentale siriene îşi menţin ferm iniţiativa. După cucerirea, în iunie, a importantei localităţi Al-Qusayr de la graniţa cu Libanul, acestea desfăşoară cu succes o ofensivă asupra oraşului Homs, unul dintre principalele fiefuri ale adversarilor regimului Bashar al-Assad. Fiecare nouă victorie a armatei lui Bashar al-Assad subminează poziţiile CNFROS în timpul viitoarelor negocieri paşnice, pe care, de altfel, nu sunt pregătite să le poarte nici autorităţile, nici opoziţia.
În al doilea rând, printre formaţiunile antiguvernamentale nu susţinătorii CNFROS dau astăzi tonul. Mult mai combative sunt considerate detaşamentele 'Jebat al-Nusra', care au legături cu 'Al-Qaeda'. Acestea nu se orientează nici spre Arabia Saudită, nici spre Qatar şi cu atât mai mult nu spre Occident şi nu-i consideră pe 'emigranţii de la Istanbul' din CNFROS reprezentanţi legitimi ai poporului sirian, conchide cotidianul rus.