Siria nu îşi asumă responsabilitatea pentru masacrul Houla

Siria a negat categoric responsabilitatea pentru un masacru care a avut loc în zona centrală Houla şi care a ucis 108 persoane, inclusiv femei şi copii, acuzând teroriştii pentru atacuri.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sirian, al-Jihad Makdissi, se adresează jurnaliştilor din Damasc pe 27 mai cu privire la masacrul din oraşul central Houla. (Louai Beshara / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
28.05.2012

Siria a negat categoric responsabilitatea pentru un masacru care a avut loc în zona centrală Houla şi care a ucis 108 persoane, inclusiv femei şi copii, acuzând teroriştii pentru atacuri.

Masacrul de la Holua, din centrul provinciei Homs, vineri, a fost unul dintre cele mai grave incidente de vărsări de sânge în conflictul care durează de 15 luni. Naţiunile Unite au declarat că printre cei ucişi au fost şi 32 de copii sub vârsta de 10 ani şi a părut că sugerează faptul că regimul sirian a fost responsabil.

Rapoartele sugerează că masacrul a avut loc după o luptă între luptători de opoziţie şi forţele loiale preşedintelui Bashar Assad.

Misiunea de observare a ONU în Siria, a mers la Houla pentru a confirma morţii, iar liderul echipei, Gen IMG Robert, a subliniat că "circumstanţele care au condus la aceste crime tragice, sunt încă neclare", conform unei declaraţii.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a estimat că aproximativ 114 oameni au fost ucişi în masacru.

Jihad Makdissi, purtător de cuvânt al ministerului de Externe sirian, a dat vina pe "sute de persoane înarmate, care au fost" înarmate cu arme moderne şi grele, cum ar fi mortiere, mitraliere şi rachete anti-tanc... folosite în confruntarea cu forţele de stat, "conform rapoartelor televiziunii de stat.

Makdissi şi-a exprimat "regretul că miniştrii de externe din unele ţări s-au grăbit să facă acuzaţii nefondate, în forumuri, cum ar fi Consiliul de Securitate al ONU şi UE, pe baza declaraţiilor date de opoziţie sau de mass-media părtinitoare." Astfel de acuzaţii, a spus el, sunt un "tsunami" de minciuni.

În ciuda afirmaţiilor lui Makdissi că regimul nu este responsabil de masacru, atacurile au stârnit indignare în rândul liderilor americani şi internaţionali, care pun sub semnul întrebării planul de şase săptămâni de pace elaborat de ONU.

"Această crimă îngrozitoare şi brutală care implică folosirea disproporţionată şi neselectivă a forţei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a angajamentelor guvernului sirian pentru încetarea utilizării de arme grele în centrele de populaţie şi a violenţei, în toate formele sale", a declarat Secretarul General Ban Ki-moon, şi trimisul special Kofi Annan.

Departamentul de Stat american a condamnat ferm masacrul şi a declarat că autorii ar trebui să fie traşi la răspundere.

"Statele Unite vor colabora cu comunitatea internaţională să intensifice presiunea asupra lui Assad şi a acoliţilor săi, a cărui guvernare criminală şi de teroare trebuie să înceteze", a arătat Departamentul de Stat.

Activiştii au declarat pentru Al-Jazeera, că Houla a fost atacat de artilerie şi mai târziu, de o mulţime de miliţieni pro-guvernamentali cunoscuţi sub numele de shabiha, care erau înarmaţi cu cuţite şi arme de foc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor