Un jurnalist descrie tortura din custodia siriană

Un jurnalist proeminent din Siria, care a scăpat recent din ţară din calvarul violenţelor care au durat luni de zile, a susţinut că a fost torturat şi obligat să trăiască în condiţii inumane, cât timp a fost reţinut de forţele de securitate.
Jurnalistul palestinian Salameh Kaileh în casa lui, în Iordania, la 17 mai, după ce a fost deportat din Siria. Scriitorul spune că a suferit trei săptămâni de detenţie şi tortură în mâinile serviciilor de informaţii siriene. (Khalil Mazraawi / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
22.05.2012

Un jurnalist proeminent din Siria, care a scăpat recent din ţară din calvarul violenţelor care au durat luni de zile, a susţinut că a fost torturat şi obligat să trăiască în condiţii inumane, cât timp a fost reţinut de forţele de securitate.

Salameh Kaileh a trăit şi a lucrat în Damasc din 1981, dar pe 24 aprilie, casa sa dintr-o suburbie din Damasc a fost percheziţionată. El a relatat pentru Amnesty Internaţional că a fost răpit de ofiţeri în civil de la infamele forţe siriene de spionaj.

"Principalul motiv pentru arestarea mea, din ceea ce am înţeles, este o conversaţie pe care am avut-o pe Facebook cu un prieten din afara Siriei, despre poziţia mea cu privire la revoluţie şi opinia mea despre Frăţia Musulmană şi aşa mai departe", a spus el, potrivit Amnesty.

În timpul detenţiei sale, el a fost bătut, insultat şi torturat zile în şir. Ofiţerii au folosit o metodă de tortură în care îi ţineau picioarele în sus şi îl băteau la tălpi cu un băţ - o metodă utilizată frecvent în Siria de când a început revolta. S-a declarat că ar fi deosebit de dureroasă şi cu o vindecare lentă, dar care prezintă puţine semne de abuz.

Această tehnică de tortură a fost utilizată foarte mult în timpul domniei lui Saddam Hussein în Irak şi au existat mai multe clipuri video încărcate de soldaţi sirieni pe youtube, în care arătau că folosesc această metodă pe corpurile prizonierilor.

Kaileh - palestinian din Iordania, în vârstă de 57 de ani - a declarat că un oficial al serviciului secret l-a insultat datorită provenienţei sale. De asemenea, oficialii l-au acuzat că scrie pentru o publicaţie politică de stânga, deşi acesta a negat că ar fi fost implicat.

Kaileh a fost apoi transferat la un spital militar, unde a fost torturat şi mai rău.

Kaileh a spus că mâinile şi picioarele sale şi ale altor pacienţi erau legate şi că doi sau trei pacienţi erau forţaţi să doarmă pe un singur pat, cu feţele acoperite cu un cearceaf.

Relatarea sa este în concordanţă cu afirmaţiile făcute de mai multe grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Medici Fără Frontiere.

"Din păcate, la spital a fost mult mai rău decât ceea ce am suferit în închisoare. Nu era un spital, ci un abator", a spus jurnalistul, adăugând că  a fost bătut grav de multe ori cât timp a fost legat de pat. Şi medicii de la spital au fost implicaţi în abuz, insultându-l şi luând parte la bătăile aplicate lui, dar Kaileh era legat la ochi şi nu poate şti cu siguranţă.

"Am rămas în această stare infernală timp de o săptămână ... m-am forţat să nu mănânc şi să nu beau, pentru a nu urina în pat. Aveam nevoie de medicamente pentru o problemă tiroidiană, dar nu am primit niciun fel de medicament", a adăugat el.

Jurnalistul turc Adem Ozkose, care a fost ţinut captiv în Siria timp de două luni, a declarat că şi el a fost supus la abuzuri similare, dar nu a fost bătut. El a fost legat la ochi şi interogat intens în cele două luni de zile, înainte de a fi eliberat săptămâna trecută.

"Lucrezi pentru americani", i-a citat Ozkose pe răpitorii săi, în conformitate cu Associated Press". "Ne-ai abandonat."

Ozkose, care a fost reţinut şi de Israel în 2010, pentru că s-a aflat la bordul unei nave umanitare ce se îndrepta spre Gaza, care a fost percheziţionată de trupele israeliene de comando, a relatat că sistemul penitenciarelor din Siria este deplorabil, mulţi deţinuţi fiind obligaţi să doarmă pe o podea de beton. El a spus că a auzit ţipete şi a văzut prizonieri goi.

Centrele israeliene de detenţie sunt "de cinci stele", comparativ cu cele din Siria, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor