Membri ai Armatei Siriene Libere afirmă că acordul de încetare a focului este ”mort”

Epoch Times România
27.05.2012

Membri ai Armatei Siriene Libere susţin că acordul de încetare a focului este ”mort”, iar luptători ai opoziţiei ameninţă cu represalii după ce forţele guvernamentale au ucis vineri cel puţin 85 de persoane în oraşul Houla, relatează CNN.

”După o aşteptare lungă, un test de răbdare, centrul de comandă al FSA anunţă că nu mai este posibil să respecte acordul de pace propus de Kofi Annan, de care regimul profită pentru a comite tot mai multe masacre împotriva civililor neînarmaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Siriene Libere, colonelul Qasim Saad Eddine, într-un mesaj video difuzat sâmbătă.

Planul de încetare a focului a fost acceptat de Guvernul de la Damasc şi de opoziţie în martie. De atunci însă, peste 1.600 de persoane au fost ucise.

Spiritele în rândul opozanţilor s-au încins după incidentul de vineri, când cel puţin 85 de civili, printre care 32 de copii, au fost ucişi de forţele guvernamentale în oraşul Houla.

”Acesta este o dovadă clară a faptul că planul lui Kofi Annan este mort şi că Bashar Assad şi grupările sale criminale nu înţeleg niciun limbaj, decât cel al forţei şi al violenţei”, a precizat Eddine.

Regimul sirian dă vina pentru masacrul de la Houla pe ”inamicii” regionali şi occidentali ai Damascului.

Într-o scrisoare adresată vineri Consiliului de Securitate al ONU, secretarul general Ban Ki-moon scrie că forţele guvernamentale încalcă drepturile omului în mod repetat, prin arestări arbitrare şi execuţii sumare ale activiştilor opoziţiei.

Nici măcar prezenţa observatorilor ONU, care monitorizează respectarea acordului de încetare a focului, nu a dus la oprirea violenţelor, mai afirmă Ban Ki-moon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor