Zeci de grupuri infracţionale itinerante din Europa de Est în care sunt implicaţi minori operează în Belgia

Poliţia federală din Belgia a deschis în acest an 55 de dosare pentru furturi comise de bande care au printre membri şi copii, a declarat un oficial citat marţi de La Derniere Heure, precizând că un sfert dintre aceste grupuri infracţionale sunt originare din România.
(photos.com)
Epoch Times România
10.12.2013

Poliţia federală din Belgia a deschis în acest an 55 de dosare pentru furturi comise de bande care au printre membri şi copii, a declarat un oficial citat marţi de La Derniere Heure, precizând că un sfert dintre aceste grupuri infracţionale sunt originare din România.

Conform datelor Direcţiei de luptă împotriva criminalităţii organizate, 351 de bande itinerante din Europa de Est erau active în Belgia în primul semestru al lui 2013. Unele grupuri sunt formate din trei-patru membri, iar altele au până la 20 de membri. Aceste bande itinerante au comis, în 2012, 18.750 de furturi din locuinţe.

Din ce în ce mai des, se constată implicarea unor minori. 'În acest an am deschis 55 de dosare implicând copii', a explicat comisarul principal din poliţia federală Eddy De Raedt. Un sfert dintre aceste bande provin din România, 40% din Croaţia, 12% din Bosnia şi 11% din Serbia, a adăugat el, precizând că sunt formate din romi.

'Copiii cresc într-un clan şi nu într-o structură familială aşa cum o cunoaştem. Afecţiunea este total absentă între părinţi şi copii. Aceşti copii sunt aduşi, pas cu pas, în situaţia de a stăpâni arta furtului şi a efracţiei. Există chiar şcoli pentru acest lucru! În cazuri extreme, putem chiar afirma că au fost aduşi pe lume pentru a fura', a mai spus comisarul principal De Raedt.

Foarte tineri, aceşti copii sunt formaţi pentru munca 'de teren', scrie La Derniere Heure. Întrucât sunt mici şi fragili, ei pot pătrunde într-o casă pe geamul unei toalete. Ei ştiu şi ce trebuie să fure. Bani, ceasuri, laptopuri şi tablete, bunuri pe care adulţii cu care lucrează le pot plasa cu uşurinţă.

Metoda lor este de o simplitate... copilărească, scrie publicaţia citată. Un copil sună la uşă pentru a propune vânzarea unui cadou. Dacă locatarul imobilului este acasă, ei dispar imediat. Dacă însă nu răspunde nimeni la uşă, ei operează cu rapiditate, pătrunzând câte doi-trei în locuinţă, în timp ce cel mai mic dintre ei supraveghează locul, pentru a-şi avertiza complicii în cazul sosirii poliţiei.

Comisarul principal De Raedt susţine că tinerii delincvenţi sunt învăţaţi să nu mărturisească niciodată un furt, chiar dacă au fost descoperiţi cu lucrurile sustrase. 'Trebuie să mintă asupra vârstei, să afirme mereu că au mai puţin de 14 ani, precum şi a adresei la care locuiesc. Foarte frecvent au asupra lor o scrisoare pe care este trecut numele unui avocat. Când îi prindem, rămân foarte calmi, ca şi cum nu ar realiza că au comis un act reprobabil. Pentru ei, să fure este lucrul cel mai normal', a mai declarat oficialul din poliţia federală.

Singurul aspect pozitiv remarcat în cazul bandelor itinerante de minori este acela că acestea nu folosesc niciodată arme sau violenţă pentru a nu-şi agrava cazurile.

Presa belgiană a început să acorde spaţii largi infracţiunilor comise de minori după ce duminică a intrat în atenţia mass-media cazul minorilor care au fost implicaţi într-un accident de maşină în noaptea de sâmbătă spre duminică, în provincia Flandra de est, după ce au comis un furt.

Adolescenţii, care au mărturisit iniţial că au între 12 şi 14 ani şi că sunt de naţionalitate română, se pare că sunt de fapt membri ai unei bande organizate din Serbia şi au minţit în privinţa vârstei lor, fiind de fapt mai mari, după cum s-a stabilit după efectuarea unei scintigrafii osoase.

Presa relatează şi faptul că acest caz le dă multe bătăi de cap anchetatorilor, în condiţiile în care cei patru minori au minţit asupra celor declarate poliţiei, iar unul dintre ei avea nu mai puţin de 13 identităţi diferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor