Singurele organizaţii la care va adera Georgia sunt NATO şi UE (ministrul de externe georgian)

În pofida hotărârii noilor autorităţi ale Georgiei de a o 'rupe cu trecutul' pe care îl construia echipa preşedintelui Mihail Saakaşvili, în ceea ce priveşte politica externă se remarcă o continuitate a cursului: ţara îşi va continua vectorul pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Uniunea Europeană (UE).
Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.11.2012

În pofida hotărârii noilor autorităţi ale Georgiei de a o 'rupe cu trecutul' pe care îl construia echipa preşedintelui Mihail Saakaşvili, în ceea ce priveşte politica externă se remarcă o continuitate a cursului: ţara îşi va continua vectorul pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Uniunea Europeană (UE). În acelaşi timp, Tbilisi intenţionează să-şi restabilească relaţiile cu Moscova, notează cotidianul rus Kommersant în prezentarea interviului care i-a fost oferit pe această temă de către noul ministru de externe al Georgiei, Maia Panjikidze.

Potrivit ministrului Panjikidze, cursul spre integrarea europeană şi euroatlantică este alegerea poporului georgian şi orice putere trebuie să respecte voinţa poporului. 'Omenirea nu a inventat nimic mai bun decât democraţia şi instituţiile democratice bine dezvoltate. Acest curs este manifestarea aspiraţiei noastre fireşti spre Europa', a declarat ministrul georgian de externe, subliniind că această aspiraţie nu a început în timpul fostului regim, ci are tradiţii seculare.

Panjikidze este de părere că de-a lungul celor 20 de ani s-a făcut mult pentru înaintarea pe calea integrării europene şi euroatlantice, dar că se puteau face mult mai multe. 'Fostele autorităţi au început să uite că UE nu este doar o alianţă economică şi că NATO nu este doar o alianţă militară. Şi UE, şi NATO sunt în primul rând uniuni care se bazează pe valori comune: apărarea drepturilor omului, instituţiile democratice, mass-media şi justiţia independente, o societate civilă dezvoltată', a punctat oficialul georgian.

'Drumul pe care Georgia trebuie să-l parcurgă pentru aderarea la UE şi NATO este cu mult mai important decât obiectivul însuşi, pentru că o înaintare cu succes pe această cale ne va permite să construim ţara la care visăm: civilizată, democratică, dezvoltată şi sigură. Aderarea la NATO şi UE va constitui doar încununarea acestui proces', a declarat Maia Panjikidze pentru Kommersant.

La îndoiala exprimată de ziarul rus referitor la faptul că aspiraţia Georgiei de a adera la NATO ar fi compatibilă cu îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, Panjikidze şi-a exprimat convingerea că 'nu există obiective de neatins'. 'Scopul nostru este foarte complicat, însă noi vom lucra la atingerea lui. Probabil, acelaşi lucru l-au simţit la vremea lor ţările din Europa de Est. Drumul lor spre Europa era închis, însă astăzi ele sunt deja membre ale UE şi NATO. Cele mai sigure frontiere şi cele mai puţine probleme Rusia le are tocmai cu aceste state', a spus ministrul georgian de externe, amintind că 'există numeroase exemple de compatibilitate între statutul de membru în NATO şi bune relaţii cu Rusia' şi că scopul Georgiei este 'să devină un nou asemenea exemplu'.

În pofida faptului că relaţiile diplomatice dintre Rusia şi Georgia au fost întrerupte, relaţiile propriu-zise continuă să existe. Una dintre manifestările lor este, potrivit Maiei Panjikidze, formatul negocierilor de la Geneva. De asemenea, ministrul aminteşte de deciziile luate în ceea ce priveşte aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), de faptul că business-ul rus are posibilitatea de a lucra confortabil în Georgia şi că Georgia a anulat în mod unilateral regimul de vize cu Rusia şi nu respinge ideea participării la Olimpiada de la Soci.

Nu în ultimul rând, Georgia preconizează crearea de noi mecanisme de relaţionare, între care şi funcţia de reprezentant special al premierului pentru relaţiile cu Federaţia Rusă. 'Diversitatea canalelor de interacţionare este o condiţie importantă pentru dezgheţarea relaţiilor', este convinsă Maia Panjikidze.

În ceea ce priveşte proiectele în vederea integrării în spaţiul postsovietic, cum sunt Uniunea Vamală, Comunitatea Statelor Independente şi Uniunea Eurasiatică, ministrul georgian de externe subliniază că Georgia şi-a obţinut cu mare greu independenţa şi că nu va renunţa niciodată la ea. 'Singurele organizaţii la care va adera Georgia sunt NATO şi UE. Georgia nu are o altă cale şi niciun regim nu se va abate de la ea', a declarat Maia Panjikidze pentru Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor