Sindicaliştii din învăţământ cer creşteri salariale. Un profesor va câştiga cât un muncitor necalificat
alte articole
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului să găsească o soluţie pentru majorarea suplimentară a salariilor din învăţământ, înainte de data de 1 ianuarie 2016, relatează evz.ro.
"În acest moment salariul minim brut pe ţară este de 1.050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5% de la data de 1 septembrie 2015, prevăzută în O.U.G. Nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut pentru profesorul debutant", arată sindicaliştii, într-un comunicat de presă citat de evz.ro.
FSLI mai atrage atenţia că, în urma deciziei Guvernului României, începând cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei iar dacă până atunci nu se găsesc soluţii pentru creşterea salariilor cadrelor didactice, se va ajunge în situaţia paradoxală ca un profesor să câştige cât un muncitor necalificat.
„În aceste condiţii, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluţii de majorare suplimentară, faţă de cea prevăzută de lege, a salariilor în învăţământ cu cel puţin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeaşi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învăţător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puţin peste salariul minim brut pe economie", arată sindicaliştii.
Reamintim că marţi, premierul Ponta a anunţat mărirea, cu 25%, a salariilor medicilor, începând cu octombrie a.c. Acest anunţ al premierului - care, potrivit unor surse guvernamentale s-ar putea dovedi gonflat - a determinat un val de cereri similare din partea altor categorii de bugetari. Primii care au cerut măriri au fost sindicaliştii din învăţământ, revoltaţi că premierul le-a promis creşterii salariale în campania electorală, pentru ca apoi să uite de ei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.