Coaliţia STOP TTIP acuză Parlamentul European de ignorarea a peste 2,3 milioane de cetăţeni

Campanie Stop TTIP.
Campanie Stop TTIP. (Terra Mileniul III)

Coaliţia societăţii civile europene STOP TTIP, formată din peste 480 de organizaţii din întreaga Europă, îşi exprimă dezamăgirea faţă de rezoluţia privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA (TTIP) adoptată miercuri de Parlamentul European şi anunţă o zi europeană de acţiune împotriva TTIP şi CETA (tratatul UE – Canada).

"Mai mult de 2.3 milioane de europeni au semnat o iniţiativă cetăţenească europeană independentă pentru a cere o oprire imediată a negocierilor TTIP. Aceşti cetăţeni au fost ignoraţi complet de către Parlamentul European", arată ONG-urile într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Adoptată cu 436 de voturi ''pentru'', 241 ''împotrivă'' şi 32 de abţineri, rezoluţia PE privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), pregătită de câteva luni, a fost cauza unor controverse, în special cu privire la clauza de soluţionare a litigiilor dintre stat şi investitor (ISDS). Acest mecanism ar permite investitorilor străini să dea în judecată statele pentru a cere compensaţii în cazul în care profiturile vor fi lezate prin acţiunile statului.

"Votul şi dezbaterea asupra rezoluţiei privind TTIP fusese iniţial programate pentru 10 iunie, dar a trebuit să fie amânată din cauza lipsei unui acord cu privire la clauza ISDS. În timp ce o parte dintre parlamentari au rămas împotriva ISDS, săptămâna trecută s-a ajuns la un compromis care presupune o formă revizuită a ISDS. Acest compromis a făcut posibil ca rezoluţia să treacă ieri de votul final asupra rezoluţiei", mai precizează ONG-urile.

Pentru ca vocile cetăţenilor care s-au exprimat împotriva TTIP să fie auzite, coaliţia îşi propune să organizeze, pe 10 octombrie, o zi europeană de acţiune împotriva TTIP şi CETA. Demonstraţii mari sunt planificate în Germania şi Olanda, în timp ce acţiuni locale vor avea loc în sute de oraşe din multe alte ţări europene, cum ar fi Franţa, Spania, Polonia şi Austria.

În legătură cu reforma clauzei ISDS, Nick Dearden, directorul Global Justice Now şi reprezentant naţional Stop TTIP pentru Marea Britanie a adăugat: "Parlamentul European a ratat posibilitatea de a împiedica TTIP să submineze democraţia şi standardele sociale şi de mediu. În schimb, majoritatea membrilor Parlamentului European a preferat să consolideze varianta Comisiei de reformare a clauzei pentru soluţionarea litigiilor dintre stat şi investitori. Aceste reforme sunt pur cosmetice. În esenţă, investitorii străini sunt în continuare în situaţia de a primi drepturi suplimentare substanţiale în comparaţie cu companiile naţionale şi de a beneficia de un sistem paralel de justiţie pentru a pune în aplicare aceste drepturi."

Reprezentantul României în comitetul cetăţenesc al iniţiativei STOP TTIP, Lavinia Andrei, reaminteşte: “În România avem câteva exemple celebre, vezi cazul Micula în care oameni de afaceri români, deveniţi suedezi peste noapte, au obţinut despăgubiri de 179 de milioane de euro de la statul român, pentru că acesta a respectat legile UE. Dacă ne mai aducem aminte şi de ameninţările făcute de compania Roşia Montană Gold Corporation, ne putem face o imagine legată de felul în care vor acţiona aceste clauze. O clauză ISDS, chiar dacă puţin modificată, crează o justiţie paralelă, numai pentru corporaţii."

Totodată, votul de ieri arată că protestele din partea societăţii civile au ajuns totuşi la o parte din decidenţii UE. Un număr mare de europarlamentari social-democraţi nu a marşat pe compromisul pro ISDS. Deputaţii S&D din Olanda, Belgia, Franţa, Austria şi Marea Britanie au rezistat presiunii iar acest fapt pune în pericol atât ratificarea acordului CETA cât şi încheierea TTIP, sunt de părere reprezentanţii Coaliţiei STOP TTIP. Nu este cazul europarlamentarilor români, care, indiferent de gruparea politică, au votat pentru această moţiune în forma propusă.

Campania Stop TTIP este susţinută de către o alianţă de peste 480 de organizaţii ale societăţii civile, organizaţii de protecţie a consumatorului, grupuri de mediu şi sindicate din întreaga Europă, din care 21 sunt din România. Colectarea semnăturilor va continua până pe 6 octombrie pentru a creşte în continuare presiunea asupra politicienilor.

Organizaţiile din România, membre în Coaliţia ”STOP TTIP” sunt: TERRA Mileniul III, Asociaţia Alburnus Maior - Campania Salvaţi Roşia Montană, activewatch România, Comunitatea Uniţi Salvăm, Agent Green, România Vie, Grupul de Intervenţie Civică, Centrul pentru Resurse Civice, Miliţia Spirituală, Mining Watch România, România fără Ei, Asociaţia de Sprijin şi Întrajutorare Solidaritatea, Asociaţia Edelvais, Grupul Fără Fracturare, Neuer Weg, R9TM, Greenpeace România, Asociaţia Reper21, Asociaţia Turism Verde, Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti şi Daţi-mi România Înapoi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.