Sima (SIBEX): Privatizarea Transelectrica a fost făcută în acelaşi stil ca privatizările din anii '90
alte articole
Preşedintele Bursei de la Sibiu - SIBEX, Cristian Sima, a declarat luni că privatizareaTranselectrica a fost făcută în acelaşi stil ca privatizările anilor '90, în condiţiile în care privatizarea s-a făcut doar pe o singură bursă şi "nu a existat o consultare cu vreun specialist".
"Am putea să privatizăm, mult mai bine decât am făcut-o. Ultima privatizare, propusă la Transelectrica, a fost făcută în acelaşi stil ca şi privatizările anilor '90 şi.... am vândut un pachet de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, nici măcar nu am încercat să facem listare multiplă pe mai multe burse. Transelectrica putea fi listată şi la Sibiu, şi la Bucureşti. Orice privatizare făcută de statul român trebuie realizată pe ambele pieţe, actualmente în lege scrie prin Bursa de Valori Bucureşti. Dar, nu numai pe ambele pieţe, ar putea fi listate inclusiv la Londra şi Varşovia", a menţionat Sima.
Preşedintele SIBEX a arătat că, în cazul privatizării Transelectrica, nu a existat o consultare cu vreun specialist, iar investitorii privaţi, persoane fizice, "se regăsesc cu acţiunile în portofoliu şi cu vreo 20% pierderi, deşi le-au cumpărat cu 20% mai ieftin decât preţul din acel moment".
"Ne-am stabilit un preţ un pic sub preţul din acel moment, nu ne-am consultat cu niciun specialist, am reuşit să le vindem, iar astăzi, investitorii, mai ales privaţi, persoane fizice, se regăsesc cu acţiunile în portofoliu şi cu vreo 20% pierderi, deşi le-au cumpărat cu 20% mai ieftin decât preţul din acel moment. Şi vă spun de ce: pentru că o parte din această privatizare a revenit instituţionalilor şi o mică parte persoanelor fizice. Persoanele fizice, deşi au oferit un preţ mai mare decât instituţionalii, nu au reuşit să ia decât 10% din cantitate, pentru că aşa s-a hotătât privatizarea", a mai spus Cristian Sima.
Acesta a subliniat că ar fi fost mult mai bine ca, după ce instituţionalii au licitat, persoanele fizice să beneficieze de un discount de 20%.
"Este un sistem pe care îl practică inclusiv liberal-conservatori ca Marea Britanie şi care în momentul privatizărilor acordă cam 40-50% din pachetele pe care le vinde pe Bursă persoanelor fizice care cumpără cantităţi infime, cu un discount important. Noi reuşim să facem discounturi pentru instituţionali, dar nu reuşim niciodată să satisfacem marea masă şi pontenţiala masă a investitorilor persoane fizice, mici privaţi, baza oricărei pieţe de capital", a mai spus preşedintele SIBEX.
Potrivit acestuia, "există depozite bancare la persoane fizice în valoare de circa 96 de miliarde lei, depozite care stau bine-mersi în bănci, sunt folosite de bănci nu ştiu cum, vom vedea în următorii ani, şi nu pot să intre direct în economie, pentru că lipseşte cu desăvârşire piaţa de capital".