Rusia suspendă plăţile către Consiliul Europei

Kremlinul a declarat că-şi suspendă contribuţiile financiare la Consiliul Europei datorita unei dispute privind câţiva delegaţi ruşi cărora li s-a suspendat autoritatea după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.07.2017

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, în legătură cu această decizie într-o conversaţie telefonică, a anunţat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie făcută vineri.

Ministerul l-a citat pe Lavrov ca declarându-i lui Jagland că plăţile nu vor fi reluate decât după „restaurarea totală şi necondiţionată” a drepturilor delegaţiei Rusiei în această organizaţie.

În aprilie 2014, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) a privat delegaţia rusă de drepturile sale de a vota după ce regimul de la Moscova a decis să anexeze ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Rusia a contribuit cu aproximativ 33 milioane de euro (38 milioane de dolari) pe an la consiliul format din 47 de membri, care îşi concentrează atenţia pe probleme legate de democraţie şi drepturile omului pe cuprinsul Europei.

Preşedintele Dumei ruseşti, Viaceslav Volodin, a declarat luna trecută că Moscova încă mai are aproximativ 11 milioane de euro de plătit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor