Siegfried Mureşan: Guvernul a ales cel mai aglomerat şi nepotrivit loc din întreaga ţară pentru o agenţie europeană

Locul propus de Guvernul PSD-ALDE pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente pare ales să garanteze eşecul, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Andrei Pricopie
01.08.2017

alte articole

Siegfried Mureşan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
01.08.2017

Guvernul PSD-ALDE a depus candidatura României pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (AEM) din Londra la Bucureşti şi a propus un loc de construcţie a noului sediu care pare ales să garanteze eşecul ţării noastre în această competiţie, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul european Siegfried Mureşan.

"Guvernul, aşa cum ne anunţă victorios într-un comunicat de presă, propune construirea noului sediu în spatele staţiei de metrou Pipera. Este chiar staţia de metrou unde, la orele de vârf, se stă la coadă şi câte 10-15 minute numai ca să ajungi la peron. În plus, mai este legat de restul oraşului doar printr-o linie de tramvai pe care circulă tramvaiul numărul 16, care merge spre Piaţa Sfântul Gheorghe, traseu care durează cam o oră, fără aer condiţionat în vagoane, şi tramvaiul 36, care merge spre o zonă de periferie a oraşului, Republica", a declarat Siegfried Mureşan.

Potrivit eurodeputatului, nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni, transportul până şi de la aeroport este o aventură chiar şi pentru bucureştenii care cunosc bine oraşul şi sunt familiarizaţi cu sistemul său de transport public învechit şi depăşit moral.

"Mai trebuie spus că zona, deja sufocată de multinaţionalele care au sedii aici, este legată de oraş printr-o stradă cu o singură bandă de circulaţie pe sens şi că orice şofer care a trecut pe acolo în orele de vârf ştie că se formează cozi de zeci de minute la multele treceri de pietoni nesemaforizate, traversate zilnic de zecile de mii de angajaţi de pe platforma industrială. Să mai vorbesc despre lipsa trotuarelor pe ambele sensuri de mers dintr-un capăt într-altul al Bulevardului Dimitrie Pompeiu sau despre starea în care se află trotuarele existente? Sau despre cât de mult ar fi valorat în ochii evaluatorilor candidaturii noastre dacă ar fi existat o pistă de biciclete sau dacă primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi-ar fi asumat construirea uneia ca dovadă de susţinere a unei acţiuni a Guvernului condus de partidul din care face parte?", a precizat Siegfried Mureşan.

Spre comparaţie, europarlamentarul invită opinia publică să se uite pe site-ul actual al Agenţiei Europene pentru Medicamente, ceea ce ar fi trebuit să facă şi Guvernul când a realizat dosarul de candidatură al României, pentru a vedea că actualul sediu al Agenţiei se află aproape de centrul Londrei, la 11 minute de mers cu maşina de Turnul Londrei, "ca să iau la întâmplare un punct de reper", că este legat de oraş printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz şi prin reţeaua de feriboturi a oraşului. În plus, cea mai apropiată autostradă interioară de sediul Agenţiei se află la doar 2 minute de mers cu maşina.

"Este o dovadă de incompetenţă administrativă din partea Guvernului PSD-ALDE să se prezinte la Bruxelles cu o candidatură care să conţină o astfel de propunere pentru sediul unei agenţii europene cu peste 600 de angajaţi, cu o reţea de experţi internaţionali de 4.500 de persoane, formată din cei mai renumiţi oameni de ştiinţă şi medici din lume, şi mii de vizitatori anual, în special medici şi oameni de afaceri din industria farmaceutică. Nici nu pot să-mi imaginez expresiile de pe feţele evaluatorilor candidaturii noastre care probabil că vor dori să vadă la faţa locului atuurile pe care ţara noastră le-a pus la bătaie pentru câştigarea acestei competiţii şi se vor pomeni captivi în haosul din Pipera", a precizat Siegfried Mureşan.

În opinia eurodeputatului, Guvernul PSD-ALDE n-ar fi putut să aleagă în întreaga ţară un loc mai aglomerat şi mai nepotrivit pentru o agenţie europeană.

"Nici nu ştii ce să crezi când te uiţi la «grupul de lucru interinsituţional» despre care se vorbeşte în comunicatul de presă al Guvernului, format din specialişti ai 6 instituţii centrale, 4 ministere, Secretariatul General al Guvernului şi Agenţia Naţională a Medicamentului, poţi chiar crede că au ales acest loc intenţionat, tocmai pentru ca România să piardă aceasta competiţie. Vreau ca România să găzduiască această Agenţie, însă, pentru a câştiga, avem nevoie de o candidatură fără defecte. Dacă guvernanţii ne vor spune «Bruxelles-ul este de vină, ne discriminează şi ne tratează ca europeni de mâna a doua» să ştiţi ce să le răspundeţi", a punctat Siegfried Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor