Sezon electoral. Amnistia fiscală a fost extinsă la toţi bugetarii
alte articole
Cu doar două luni înainte de alegerile prezidenţiale, Guvernul Ponta este dispus să facă mari concesii pentru bugetari, care vor beneficia acum de o amnistie fiscală generală. Decizia a fost luată luni seară, de plenul Senatului, care a adoptat un amendament care extinde amnistierea fiscală de la personalul din învăţământ la toţi bugetarii care au obţinut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control, relatează Mediafax.
Proiectul de lege iniţial prevedea scutirea cadrelor didactice de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, cu referire la scutiri aplicate profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara. Potrivit Realitatea.net, PSD a reuşit să strecoare un amendament la un proiect de lege pe care preşedintele Traian Băsescu îl retrimisese în Parlament. Amendamentul cerea ca întregul personal bugetar să beneficieze de pe urma acestui act normativ, nu doar cadrele didactice respective.
Prezentă la dezbateri, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a susţinut proiectul de lege argumentând că măsura reprezintă o reparaţie pentru bugetari, însă a evitat să vorbească despre un eventual impact bugetar al acestei iniţiative.
"Din 2012, de când am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se luptă şi ia măsuri pentru repararea nedreptăţilor făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie. Este vorba de repararea nedreptăţilor făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi alte categorii de bugetari. De aceea, Guvernul susţine raportul pe care l-a întocmit Comisia pentru muncă", a precizat Rovana Plumb.
Amendamentul în cauză a fost votat ca urmare a cererii de reexaminare a Legii salarizării unitare, pe baza căreia s-au acordat sporuri ilegale, a explicat preşedintele Comisiei de Muncă, Liviu Pop, la Realitatea TV.
"Pentru 1.700 de profesori din Valea Jiului, unde s-a aplicat greşit Legea de salarizare din 2010, urma sa se facă o chestiune de reparaţie, de amnistie. Preşedinţia ne-a trimis spre reexaminare legea, spunând că nu se poate face aşa ceva doar din Valea Jiului", a declarat Liviu Pop.
Iniţial proiectul de lege nu a avut susţinerea Guvernului, însă după acest amendament propus de Comisia pentru Muncă, acesta şi-a schimbat poziţia într-una favorabilă actului normativ.
Amendamentul care stabileşte o amnistie fiscală generală a fost susţinut de 122 de senatori care au votat „pentru”, în timp ce doi s-au abţinut. Decizia finală urmează să fie luată săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor.