Cele două Corei ajung la un acord pentru calmarea tensiunilor

Coreea de Nord şi Sud au ajuns marţi dimineaţa la un acord pentru suspendarea unui impas declanşat de un schimb de focuri de artilerie şi care a împins peninsula divizată într-o stare de tensiune militară ridicată.
Soldaţi nord-coreeni. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.08.2015

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au ajuns marţi dimineaţă la un acord pentru suspendarea impasului declanşat de schimbul de focuri de artilerie care a împins peninsula divizată într-o stare de tensiune militară ridicată.

Conform acordului încheiat după miezul nopţii, după discuţiile care au durat mai mult de două zile, Coreea de Nord şi-a exprimat regretul pentru rănirea recentă a doi soldaţi sud-coreeni în cadrul unui incident cu mine de teren. În acelaşi timp, Coreea de Sud a fost de acord să suspende transmisiunile propagandistice anti-Phenian.

În plus, Nordul a fost de acord să anuleze "starea de război" pe care a declarat-o. Cele două tabere vor participa la discuţii suplimentare asupra unei game de probleme legate de îmbunătăţirea relaţiilor, conform unei declaraţii comune emise de cele două state.

Phenianul negase anterior că ar fi amplasat minele de teren şi în declaraţia comună nu şi-a asumat în mod explicit răspunderea pentru ele.

Discuţiile maraton din satul Panmunjom situat în Zona Demilitarizată (DMZ), care separă cele două Corei, au început sâmbătă la scurt timp după ce a expirat termenul limită impus de Phenian pentru suspendarea de către Seul a transmisiunilor propagandistice.

Conform acordului de marţi, cele două tabere au mai fost de acord să aranjeze reuniunii ale familiilor separate de Războiul Coreean în timpul sărbătorilor de toamnă şi în viitor.

Recenta amplificare a tensiunilor a început la începutul acestei luni, când exploziile mai multor mine de teren din DMZ au rănit doi soldaţi sud-coreeni.

Două zile mai târziu, Coreea de Sud a început să transmită propagandă anti-Phenian prin difuzoare amplasate de-a lungul graniţei – o tactică la care ambele tabere au renunţat în 2004.

Impasul a atins un punct de criză joi, când Nordul a lansat patru proiectile asupra Sudului, care a răspuns la atac cu propriul său foc de artilerie.

Phenianul a dat Seulului un ultimatum, cerându-i ca până sâmbătă după masă să suspende transmisiunile propagandistice sau se va confrunta cu acţiuni militare. Totuşi, sâmbătă cele două tabere au căzut de acord să discute în vederea calmării situaţiei.

În timpul discuţiilor, Coreea de Nord şi-a dublat numărul pieselor de artilerie amplasate la graniţă şi aproximativ 50 de submarine au părăsit baza, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării. Coreea de Sud şi-a amplificat, la rândul ei, disponibilul forţei militare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor