Serghei Lavrov, un diplomat sportiv: Europenii trebuie să muncească în echipă, 'ca la rafting', subliniază acesta

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a desfăşurat luni o vizită la Helsinki, unde s-a întâlnit cu liderii ţării şi a susţinut un discurs în faţa corpului diplomatic finlandez.
Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. (MIKHAIL MORDASOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
21.08.2012

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a desfăşurat luni o vizită la Helsinki, unde s-a întâlnit cu liderii ţării şi a susţinut un discurs în faţa corpului diplomatic finlandez. Lavrov le-a vorbit colegilor finlandezi despre 'anarhia pe plan internaţional', 'democraţia de bombă', 'supremaţia bandiţilor în statele eşuate' şi alte ameninţări care planează deasupra lumii. Mai mult decât atât, şeful diplomaţiei ruse a propus şi o metodă de evitare a acestora, cu ajutorul unor trucuri simple din sportul său preferat - raftingul, informează cotidianul rus Kommersant.

Până de curând, relaţiile ruso-finlandeze erau marcate de trei probleme principale: conflictele de familie, ambuteiajele de la graniţă şi impozitele mari la exportul de lemn rusesc, Finlanda fiind cel mai mare importator al acestuia din cadrul Uniunii Europene (UE). Ultima problemă nu va mai fi una de actualitate începând din această săptămână, odată cu aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Punctele de trecere din partea finlandeză au început să fie şi ele extinse. A rămas în suspensie doar problema litigiilor familiale. Moscova insistă asupra înfiinţării unei comisii speciale care să decidă domiciliul copiilor în cazul destrămării căsătoriilor mixte, în timp ce Helsinki este de părere că pentru soluţionarea unor asemenea dispute sunt suficiente acordurile deja existente.

În general, însă, relaţiile dintre cele două ţări sunt unele de bună vecinătate, consideră Kommersant. O confirmare a acestui lucru este invitaţia făcută lui Lavrov de a susţine un discurs în faţa ambasadorilor finlandezi despre relaţiile dintre Rusia şi UE.

Ministrul rus şi-a început discursul cu o creionare sumbră a viitorului. Potrivit lui Lavrov, relaţiile internaţionale traversează o 'perioadă de tranziţie', iar construcţia unei orânduiri noi - policentriste - este însoţită de 'întărirea factorilor de instabilitate şi de acumularea de elemente îngrijorătoare'. Enumerarea acestor elemente a ocupat o bună parte din discursul lui Lavrov, care a vorbit despre neproliferarea armelor de distrugere în masă, despre terorism, pericolul drogurilor, epidemii, deficitul de resurse naturale şi deteriorarea ecologiei. Lavrov a amintit şi de ameninţarea 'reducerii în ţările UE şi SUA a clasei de mijloc - sprijinul tradiţional al sistemului liberal-democratic', iar în final a speriat cu 'democraţia de bombă' din Orientul Mijlociu (OM), cu 'anarhia din relaţiile internaţionale' şi cu 'supremaţia bandiţilor în statele eşuate'.

Toate aceste ameninţări se manifestă în mod inevitabil dacă există cele mai mici abateri de la constituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a atenţionat Lavrov. De altfel, teza privind rolul de piatră unghiulară al ONU a fost una dintre principalele: Lavrov a repetat-o de trei ori.

Cu toate acestea, ministrul rus al afacerilor externe şi-a încheiat discursul pe o notă mai optimistă, comparând diplomaţia cu sportul său preferat - raftingul. 'În Finlanda, la fel ca în Rusia, este bine cunoscut un asemenea sport precum raftingul. Şi eu sunt pasionat de el. Succesul în acest sport poate fi asigurat doar datorită unei munci în echipă bine puse la punct, când toţi vâslesc în acelaşi ritm. Dacă cineva va începe să vâslească către sine, ignorându-şi partenerii, barca se va răsturna', a declarat Lavrov.

De altfel, pe interlocutorii finlandezi părea să-i intereseze nu raftingul şi nici măcar ameninţările care planează deasupra lumii. Potrivit unei surse a Kommersant din cadrul delegaţiei ruse, în timpul discuţiilor din spatele uşilor închise gazdele reuniunii au încercat să afle de la Lavrov dacă nu cumva poziţia principială a Rusiei pe marginea problemei siriene va duce la o ruptură dintre aceasta şi ţările Occidentului şi dacă nu cumva atenţia sporită acordată de Moscova integrării din spaţiul postsovietic înseamnă că relaţiile cu UE nu mai interesează Rusia.

În afară de aceasta, finlandezii l-au întrebat în mod delicat pe Lavrov despre dezvoltarea societăţii civile în Rusia şi sentinţa dată în cazul trupei de punck Pussy Riot. Lavrov a răspuns că, după părerea sa, este inadmisibil să te amesteci în activitatea justiţiei şi a solicitat evitarea 'reacţiilor isterice' în jurul sentinţei în cazul Pussy Riot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor