Rusia: Comisia Electorală Centrală explică reducerea numărului de alegători

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a explicat reducerea numărului de alegători, informează cotidianul rus Kommersant.
(photos.com)
Epoch Times România
20.08.2012

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a explicat reducerea numărului de alegători, informează cotidianul rus Kommersant.

Vineri, 17 august, mass-media din Rusia constatau că numărul alegătorilor s-a redus substanţial în ultimele patru luni. Dacă în martie, când au avut loc alegerile prezidenţiale, erau înregistraţi 109.309.000 de alegători ruşi, în iulie aceştia au devenit cu 700.000 mai puţini.

După cum explică CEC, în recensământul alegătorilor din 1 iulie nu sunt luaţi în calcul cetăţenii Federaţiei Ruse care nu au domiciliul stabil pe teritoriul ţării. Însă, au subliniat reprezentanţii Comisiei, în ziua votului ei se pot afla în Rusia şi pot lua parte la vot, adică pot cere să fie incluşi pe listele provizorii de alegători.

În afară de aceasta, potrivit legislaţiei ruse, cetăţeanul are dreptul ca în ziua votului să solicite includerea sa pe listele de alegători la orice secţie de votare. În acest caz, comisiile electorale de sector 'de multe ori nu reuşesc' să anunţe acest lucru în comisiile din sectoarele unde cetăţeanul îşi are domiciliul stabil. Astfel, acesta se pomeneşte pe liste la două secţii deodată.

Experţii intervievaţi de Kommersant subliniază că majorarea 'temporară' a numărului de alegători ar fi putut să fie folosită pentru falsificări în alegeri în favoarea lui Vladimir Putin, care a înregistrat atunci o victorie. CEC sublinia că nicio lege nu obligă comisia să analizeze statisticile privind numărul real de alegători.

În ajunul alegerilor prezidenţiale din Rusia, în mass-media ţării au apărut informaţii privind existenţa unei scheme de falsificare care ar presupune înregistrarea alegătorilor în mai multe secţii de vot. În speţă, ar fi fost planificat să se profite tocmai de faptul că membrii comisiilor electorale sectoriale nu reuşesc să anunţe alegătorii înregistraţi pe listele lor în ultimul moment.

CEC din Rusia afirmă că nu i s-a adus la cunoştinţă nicio decizie juridică pe marginea votării unor 'suflete moarte'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor