„Putin a pierdut legătura cu realitatea”, spune Hodorkovski

Comportamentul membrelor trupei ruse de rock „Pussy Riot” în Catedrala lui Iisus Mântuitorul „a fost inadmisibil de provocator, însă evaluarea etică negativă nu înseamnă că acesta este un fapt de infracţiune penală”, consideră fostul magnat rus Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în închisoare.
Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.08.2012

Comportamentul membrelor trupei ruse de rock „Pussy Riot” în Catedrala lui Iisus Mântuitorul „a fost inadmisibil de provocator, însă evaluarea etică negativă nu înseamnă că acesta este un fapt de infracţiune penală”, consideră fostul magnat rus Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în închisoare. Hodorkovski este convins că Biserica Ortodoxă Rusă ar fi avut o atitudine mult mai calmă faţă de acest gest, dacă textul „rugăciunii-punck” a fetelor de la Pussy Riot ar fi fost altul.

„Textul este unul anti-Putin. Fără îndoială, ierarhii bisericeşti s-au speriat că îşi vor pierde relaţiile apropiate cu puterea. Prin urmare, este vorba, fără îndoială de o urmărire politică”, a declarat fostul preşedinte al companiei petroliere Iukos, într-un interviu acordat cotidianului Sueddeutsche Zeitung.

De asemenea, Mihail Hodorkovski a declarat că „judecătorul nu va face decât să aprobe sentinţa redactată undeva în afara judecătoriei - la procuratură sau într-o altă instanţă a puterii”. Actuala justiţie rusă este un banal oficiu birocratic într-o structură a verticalei puterii, subliniază interlocutorul ziarului german.

Hodorkovski nu vede o legătură directă între procesul asupra trupei Pussy Riot şi adoptarea legii care pune semnul egalităţii între organizaţiile non-guvernamentale şi „agenţii străini”. Însă, în opinia fostului oligarh rus, ambele acţiuni „lezează reputaţia puterii, cel puţin în ochii părţii active a societăţii ruse”. Drept rezultat, marea schismă dintre putere şi societate se adânceşte în Rusia. Puterea activează ea însăşi mecanismul 'primăverii arabe', punându-i pe oameni în faţa unei alegeri: să se împace cu ideea sau să se revolte, chiar puterea excluzând varianta compromisului.

În opinia fostului oligarh, probabilitatea ca tineretul să se împace cu situaţia este egală cu zero, iar probabilitatea ca represaliile împotriva tineretului să oblige generaţia mai în vârstă să uite de moderaţie este una ridicată.

Potrivit lui Hodorkovski, opoziţia rusă „nu a reuşit să se adapteze noilor realităţi politice, pentru a converti amplificarea atitudinilor protestatare în rezultate politice substanţiale”. De asemenea, în opinia sa, calea protestului non-violent constituie o conştientizare de către o parte din elită a punctului mort la care duce lupta cu propriul popor. O asemenea cale necesită fermitate şi sacrificiu, decizia de a nu răspunde cu atac la atac.

„Cred că Putin consideră într-adevăr că o mare parte din populaţia Rusiei îl sprijină. Însă aceasta nu este adevărat. Faptul că o parte dintre cetăţeni nu văd deocamdată o alternativă nu înseamnă sprijin, ci apatie, iar aceasta va trece. Problema autocraţilor este că au pierdut legătura cu realitatea. Putin, probabil, chiar crede că demonstraţiile de la Moscova au fost plătite şi că muncitorii din Ural îl apără sincer”, a declarat Hodorkovski.

După părerea sa, cei care au curajul să-şi exprime opiniile sunt în special oameni independenţi de stat, iar în Moscova astfel de persoane sunt mai multe decât în provincie. Însă, situaţia se schimbă, de aceea opoziţia serioasă se orientează spre următorii 3-5 ani, când clasa de mijloc va constitui cea mai mare parte din populaţia tuturor marilor oraşe ale Rusiei.

Întrebat despre lipsa în rândurile opoziţiei a unui lider carismatic, fostul preşedinte al Iukos a răspuns că „înlocuirea lui Putin printr-un autocrat asemănător lui ar constitui un drum spre nicăieri”. Din acest motiv, opoziţia încearcă să-şi păstreze colegialitatea şi tocmai de aceea ei îi este greu să capete susţinători printre cetăţenii cu atitudini mai tradiţionaliste, mai ales în provincie.

Potrivit lui Mihail Hodorkovski, singura cale justă pentru liberalizarea vieţii sociale, a alegerilor cinstite, a justiţiei şi mass-media independente, a stopării represaliilor împotriva opoziţiei şi a adepţilor săi este „protestul non-violent: demonstraţiile, revoltele şi nesupunerea civilă”.

Hodorkovski prognozează că azi-mâine orice conflict social, în timpul căruia se va stabili o relaţie între protestul politic şi cel economic, va deveni periculos pentru puterea de stat. Rusia depinde în totalitate de exportul de zăcăminte, infrastructura se degradează, TVA-ul creşte. Numărul de mici conflicte creşte şi el. După părerea lui Hodorkovski, probabilitatea unui conflict care să lanseze o reacţie în lanţ este destul de mare pentru următorii 3-5 ani.

Puterea 'va strânge şurubul, ordinea constituţională de administrare va continua să fie distrusă de stat, represaliile se vor acutiza, corupţia va creşte, iar sistemul va cunoaşte un colaps de la prima manifestare a crizei', prognozează Hodorkovski.

La sfârşitul interviului, fostul preşedinte al Iukos i-a mulţumit guvernului german pentru sprijin, dar a subliniat că soarta sa nu este unică şi că în închisorile din Rusia se află, în baza unor condamnări pentru aşa-zise infracţiuni economice, circa 100.000 de deţinuţi. Potrivit lui Hodorkovski, cazul Iukos simbolizează tocmai această problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor