Senatul a dat undă verde reţinerii şi arestării lui Dan Şova

Scăpat de două ori de arestare prin votul colegilor din Senat, Dan Şova a fost "părăsit de noroc". Senatorii au decis să-i ridice imunitatea.
Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.12.2015

UPDATE. Senatul a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova cu 95 de voturi "pentru" şi 30 de voturi "împotrivă".

* * *

UPDATE. Senatorul Dan Şova a susţinut un discurs în faţa colegilor săi care se pregătesc să voteze cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării sale preventive.

"Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a treia oară anul acesta la un vot de ridicare a imunităţii. Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite. Pentru că sunt în situaţia aceasta, simt nevoia nu să vă solicit ceva, ci să vă aduc la cunoştinţă câteva date. S-a prezentat în faţa dumneavoastră un dosar de 3.000 de file care se referă la două infracţiuni — la un abuz în serviciu şi la un trafic de influenţă.

Din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunţ şi ordonanţele procurorului. Îmi asum ce spun. În dosar, şi dosarul este la Comisia juridică, în afară de denunţ, nu există niciun fel de probe. Există un denunţ, atât", a declarat Dan Şova, citat de Agerpres.

* * *

Scăpat de două ori de arestare prin votul colegilor din Senat, Dan Şova pare a fi, de această dată, odată schimbată conducerea PSD, pe punctul de a îşi pierde imunitatea.

Plenul Senatului se întruneşte joi pentru a supune la vot cererea DNA vizând reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova.

Senatorul, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu privind prejudicierea CET Govora, a mai trecut de două ori prin emoţiile unui vot similar. Dacă în trecut colegii l-au scăpat de arestare, acum situaţia pare să se prezinte diferit, având în vedere că atât PNL cât şi PSD au anunţat că vor vota pentru ridicarea imunităţii.

„Am solicitat foarte clar colegilor senatori să lăsăm judecătorul să decidă. Eu sper că marea majoritate a colegilor senatori vor ţine cont de această decizie politică, care dincolo de chestiunea personală a domnului Dan Şova, nu vreau să mai aibă efecte asupra partidului nostru în special”, declara Liviu Dragnea recent.

De partea lui Şova s-a poziţionat însă şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că le-a recomandat senatorilor ALDE să voteze "împotriva" cererii DNA.

Potrivit lui Tăriceanu, arestarea preventivă se impune doar în cazurile infracţiunilor de violenţă, în cazuri de flagrant sau atunci când persoana urmărită penal ar putea îngreuna aflarea adevărului, relatează B1 TV.

Reamintim că procurorii DNA îl acuză pe Dan Şova, la data faptelor reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", de săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alături de Şova au fost inculpaţi şi directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, şi directorul economic al companiei, Constantin Lepădat.

„În perioada 2006 – 2008, suspectul Şova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general şi Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice.

Concret, la data de 01.03.2006 şi 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorării de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", se arată într-un comunicat DNA.

Prin aceste activităţi, procurorii susţin că a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de 667.409,20 euro şi 1.822.928,24 lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii".

În urma acestor acuzaţii, DNA a cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventivă a lui Şova. Marţi, senatorii jurişti au întocmit un raport favorabil în cazul cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova urmând ca problema să fie tranşată în plen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor