Dragnea despre votul în cazul Şova: „Am solicitat foarte clar colegilor senatori să lăsăm judecătorul să decidă”
alte articole
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la PRO TV, că a solicitat colegilor senatori "să lase" judecătorul să decidă în cazul senatorului Dan Şova, pus sub acuzare într-un nou dosar.
„Am solicitat foarte clar colegilor senatori să lăsăm judecătorul să decidă. Eu sper că marea majoritate a colegilor senatori vor ţine cont de această decizie politică, care dincolo de chestiunea personală a domnului Dan Şova, nu vreau să mai aibă efecte asupra partidului nostru în special”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
Preşedintele PSD care, reamintim, este şi el trimis în judecată în dosarul fraudării referendumului din 2012, a declarat că judecătorul trebuie să decidă în astfel de cazuri şi nu parlamentarii, care nu ar trebui să aibă imunitate.
„Dacă vom reuşi să votăm, să aprobăm modificarea Constituţiei, o să insist să scoatem imunitatea parlamentară de acolo. Până la urmă trebuie să avem această atitudine, să lăsăm judecătorul să decidă. Sigur, politic am stabilit, susţinem aceste cereri. Parlamentarii trebuie să facă legi în această ţară, acesta este rolul principal al parlamentarilor”, a adăugat liderul PSD.
Reamintim că procurorii DNA îl acuză pe Dan Şova, la data faptelor reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", de săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Alături de Şova au fost inculpaţi şi directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, şi directorul economic al companiei, Constantin Lepădat.
„În perioada 2006 – 2008, suspectul Şova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general şi Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice.
Concret, la data de 01.03.2006 şi 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", se arată într-un comunicat DNA.
Prin aceste activităţi, procurorii susţin că a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro şi 1.822.928,24 lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii".
În urma acestor acuzaţii, DNA a cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventivă a lui Şova. Marţi, senatorii jurişti au întocmit un raport favorabil în cazul cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova urmând ca problema să fie tranşată în plen.