Senatorii ruşi propun trimiterea de trupe în Ucraina

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

După ce ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat joi că Rusia va începe "exerciţii de apărare" ca reacţie la campaniei anti-secesioniste desfăşurată de guvernul de la Kiev, senatorii ruşi au propus trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în sud-estul Ucrainei pentru a stabiliza situaţia.

Joi, la intrarea în oraşul Slaviansk din estul Ucrainei, s-au dat lupte dure, iar armata ucraineană a intrat cu blindatele în oraş şi, potrivit primului bilanţ al confruntării, cinci separatişti şi-au pierdut viaţa ca urmare a conflictului.

Vladimir Putin a folosit incidentul precizând că utilizarea armatei de către Guvernul ucrainean "împotriva populaţiei din estul ţării" reprezintă o "crimă gravă" şi a subliniat că aceste acte vor avea consecinţe.

În timp ce soldaţii şi forţele aeriene masaţi de Moscova la graniţa cu Ucraina au început exerciţii militare, senatorii ruşi din cadrul Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) lucrează pe partea legislativă.

Potrivit cotidianul rus Izvestia, senatorii au propus joi trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în sud-estul Ucrainei.

"Trebuie să fie iniţiate imediat negocieri între Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina, pentru a discuta despre trimiterea unui contingent de menţinere a păcii în sud-estul Ucrainei. În acest moment, formulăm o propunere pe acest subiect, aceasta urmând să fie discutată în Consiliul Federaţiei pe 29 aprilie. Însă, dacă situaţia se va tensiona în continuare, nu este exclus să abordăm această propunere mai devreme", a precizat senatorul rus Valeri Sneakin, adăugând că "în apropierea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, prevăzute pentru 25 mai, criza va escalada semnificativ, iar numărul de morţi şi răniţi va creşte".

Un alt senator, Aleksandr Sediakin, a subliniat că guvernul de la Kiev "a provocat un genocid al propriului său popor, nefiind capabil să garanteze respectarea libertăţilor şi drepturilor cetăţenilor".