Senatorii liberali vor depune un proiect de lege anti-plagiat

În lumina ultimelor scandaluri vizând plagiate `celebre`, liberalii anunţă un proiect legislativ care să aducă pedepse cu închisoarea pentru plagiatori şi anularea doctoratelor obţinute fraudulos.
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.10.2015

Senatorii liberali vor depune un proiect de lege vizând amenzi sau chiar pedepse cu închisoarea pentru plagiat, relatează Hotnews. Practic, iniţiativa legislativă propune introducerea în Codul Penal a unui articol care să prevadă că plagiatul va fi pedepsit la fel ca înşelăciunea, cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau amendă, iar titlul de doctor astfel obţinut va fi declarat nul.

"Noi toţi senatorii liberali susţinem o initativă legislativă prin care asimilăm plagiatul înşelăciunii şi, mai mult, posibilitatea prin lege de a se anula titlul de doctor. Eu am insistat pe această parte, mai ales pentru că sunt în domeniul educaţiei, pentru că titlul de doctor atrage după sine anumite avantaje. Dacă ai obţinut titlul de doctor prin plagiat atunci fie iei o indemnizaţie de 15%, pentru că sunt încă persoane care şi-au luat doctoratul înainte de 2010 şi iau această indemnizaţie, fie intri într-un concurs, în învăţământul superior. Şi atunci bineînţeles că este înşelăciune", a declarat pentru hotnews.ro senatoarea Mihaela Popa.

Proiectul, aflat în stadiu de draft, urmează să fie supus examinării comisiei de specialitate a partidului, urmând ca apoi să fie depus la Parlament.

Ce prevede proiectul, obţinut de `Hotnews.ro:

După articolul 348 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, 3481, cu următorul cuprins:

"Art. 3481 - Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obţinerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziţii profesionale, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări şi comunicări sunt nule de drept."

Reaminitm că, recent, România, având în frunte un premier deja acuzat de plagiat, a fost zguduită de noi scandaluri vizând unele dintre cele mai importante nume din politică. O amplă serie de investigaţii semnată de Emilia Şercan a dezvăluit nu doar că lucrarea de doctorat a vicepremierului Oprea este suspectă de plagiat ci, mai mult, devenit profesor universitar, acesta a coordonat lucrări plagiate, în favoarea unor apropiaţi ai săi, printre care Neculai Onţanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor