Lăzăroiu: De ce nu îşi dau demisia politicieni tip Ponta? Rădăcina problemei se află la alegători
alte articole
De ce nu a demisionat premierul Victor Ponta în urma problemelor sale din justiţie sau a acuzaţiilor de plagiat? Din acelaşi motiv pentru care nu au făcut-o nici ceilalţi politicieni români din ultimii 25 de ani care au avut probleme similare, este de părere fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
"Realitatea politică de azi e ceva mai simplă decât spectacolul mediatic. Nu e nevoie de o moţiune de cenzură să sancţionezi un premier cercetat sau inculpat. În democraţiile sănătoase, un asemenea premier demisionează imediat ce a început urmărirea penală. Ponta n-a demisionat. De ce? Pentru acelaşi motiv pentru care nu a demisionat când a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Pentru acelaşi motiv pentru care zeci şi sute de politicieni români din ultimii 25 de ani nu au făcut-o în situaţii asemănătoare sau cvasi-similare. Deci e o problemă de cultură politică la vârf. Politica în România se face în interes personal, din cauza asta funcţia ajunge să se suprapună cu persoana.
Ponta nu e interesat să protejeze funcţia pe care o ocupă. Ea nu este o onoare pentru el, este o pârghie personală. Rădăcina vine însă de la alegător, iar cutumele se formează tot din calcule. Că nici în democraţiile consolidate instituţia demisiei în situaţii delicate n-a început să funcţioneze dintr-o bruscă iluminare a conştiinţei, ci ca urmare a costurilor electorale, pentru individ sau partid. Or, noi cum stăm? Am ales primari aflaţi în închisoare în funcţie, nu mai zic de urmăriţi penal. În România, nu contează criteriile morale în alegere, contează ce zice primarul, dacă e sau nu simpatic cel care cere votul, dacă dă şi el o bere, un ulei, un zahăr... Fură ăsta pe care-l votăm? Fură, maică, dar ne dă şi nouă. Ăsta e stadiul în care ne aflăm", a opinat Lăzăroiu.
Fostul consilier prezidenţial afirma că nu trebuie să ne mire că nu sunt costuri pentru PSD, UNPR, ALDE în sondaje că încă îl susţin pe Ponta pentru că nici n-ar avea cum să fie altfel în contextul în care premierul este doar unul din sutele de politicieni care au probleme cu justiţia - "oamenii s-au obişnuit deja, a devenit un fapt banal."
"Ponta nu şi-a pierdut popularitatea din cauza dosarului său sau, mai bine zis, a pierdut nesemnificativ. Ponta a pierdut pentru că e arogant, pentru că n-a lăsat oamenii să voteze, pentru că minte obraznic, pentru că e ezitant şi alunecos. A fost Ponta un premier bun pentru România? Nu, n-a fost. În afară de ceva reforme în sectorul sanitar, totul e la stadiul la care a preluat guvernarea, iar în unele domenii s-au petrecut şi mici restauraţii. A menţinut echilibrele macro o vreme. A vrut să dezerteze când cu Codul Fiscal, acum a fost pus pe linie. A încercat să subordoneze justiţia, cu mâna altora, dar i-a trecut şi asta", a susţinut Lăzăroiu.
Din perspectiva acestuia, Ponta îşi datorează azi rămânerea în funcţie miilor de guri flămânde din partid care nu vor să renunţe acum la poziţii, salarii şi alte privilegii. "El contează prea puţin în ecuaţia puterii, e doar o siguranţă care, dacă sare, se ia curentul. Şi sunt prea mulţi consumatori de curent ieftin cuplaţi la reţea ca să-şi permită cineva să sară siguranţa."