Seismologii avertizează că exploatarea gazelor de şist ar putea fi cauza cutremurelor tot mai dese

Din cercetările făcute de specialiştii în seismologie reiese că unele metode industriale folosite de oameni, în principal injectarea apei în sol, tehnică prin care se exploatează gazele de şist, pot constitui cauza producerii cutremurelor tot mai des în lume.
Japonia a înregistrat sute de replici seismice după 11 martie (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.07.2013

Din cercetările făcute de specialiştii în seismologie reiese că unele metode industriale folosite de oameni, în principal injectarea apei în sol, tehnică prin care se exploatează gazele de şist, pot constitui cauza producerii cutremurelor tot mai des în lume.

Specialiştii americani au constatat un fapt îngrijorător, şi anume, în SUA s-a produs un număr de peste 300 de cutremure de cel puţin 3 grade între anii 2010 şi 2012, pe când în perioada 1967-2000 s-au produs doar 21 de evenimente seismice pe an, scrie Science Daily.

Experţii au observat că numărul mare de cutremure s-a produs în zone în care apa folosită în scop industrial a fost introdusă în puţuri de mare adâncime.

Specialistul în geofizică William Elsworth afirmă că această activitate poate da naştere cutremurelor, însă nu în toate cazurile.

Opiniile în ce priveşte această practică controversată sunt diverse. Deşi sunt şi susţinători ai teoriei că fracturarea hidraulică, proces prin care se extrag gazele de şist, poate cauza foarte rar cutremure, care pot fi numite doar "microcutremure", căci efectul lor nu se face resimţit, totuşi, într-o zonă rurală a statului american Oklahoma s-a produs în 2011 un cutremur de 5,6 grade care s-ar fi datorat pompării apei în procesul fracturării hidraulice. În urma cutremurului au fost rănite mai multe persoane şi au fost afectate locuinţe.

Specialiştii în domeniu susţin că o colaborare mai bună între companiile implicate şi autorităţi poate preîntâmpina problemele. Mai precis, ar trebui să fie raportată zilnic cantitatea de apă care este pompată şi presiunea la care ea este introdusă în adâncimea pământului.

În felul acesta, procesul ar putea fi oprit atunci când se constată urmări neplăcute într-o anumită zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor