Şeful RATB este nemulţumit de reducerea cu 21% a bugetului Regiei: Aveam nevoie de 490 milioane de lei numai pentru bilete
alte articole
Suma alocată de Primăria Generală a Capitalei în 2013 Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) este mai mică cu aproape 21%, respectiv de 390 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul municipalităţii este şi el redus cu 10%. Astfel, Directorul general al Regiei, Adrian Mihai Câmpurean a rămas uluit de decizia Primăriei, având în vedere că instituţia pe care o conduce avea nevoie în acest an de 490 milioane de lei “numai pentru acoperirea diferenţei dintre preţ şi tarif la bilete”, anunţă b365.ro.
Municipalitatea a hotărât ca în acest an să reducă semnificativ subvenţiile acordate de la 1,089 miliarde de lei, suma alocată în 2012, la 817 miliarde de lei pentru 2013.
Prin urmare, la combustibili şi energie, deci la RADET, subvenţiile pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarife scad de la 590 de milioane lei, anul trecut, la 427 milioane de lei, anul acesta, ceea ce înseamnă o scădere de 27%. În ceea ce priveşte transporturile, subvenţiile acordate RATB scad cu 21%, de la 499 de milioane lei, la 390 de milioane lei.
În aceste condiţii bucureştenii vor plăti mai mult în acest an pe căldură şi pe transport.
"Nu pot să cred că vom obţine doar 390 milioane lei. E numai propunerea de buget, sper. Trebuie să mă consult cu colegii mei pentru că diferenţa e mult prea mare, de peste 20%. Bănuiesc că asta e doar o propunere şi urmează să mai discutăm, probabil că va fi, totuşi, altfel. Nu pot să cred că poate fi o reducere atât de mare. Va trebui să discut foarte serios cu colegii mei despre cum vom face rectificarea bugetară. Nu pot să spun astăzi în niciun caz ce măsuri vom lua. Trebuie neapărat să organizez un comitet de direcţie, să discutăm care sunt priorităţile şi cum putem să ne reconfigurăm în totalitate tot ce am stabilit până acum. Diferenţa e mult prea mare. Per total, în decembrie, s-a stabilit că avem nevoie de la Primăria Capitalei, numai pentru acoperirea diferenţei dintre preţ şi tarif la bilete de 490 milioane lei. Reducerea e mult prea mare. Una e să tai 10% şi alta e să tai 20 şi ceva la sută. 10% faţă de ce am avut anul trecut oricum este foarte rău pentru că nici anul trecut nu am avut cât trebuie. Aş avea nişte creanţe de vreo 43 milioane lei de recuperat pentru că şi anul trecut am avut bugetul mai mic. Bănuiesc că se vor purta nişte discuţii la direcţia de specialitate. Nu cred că o să fie aşa o reducere. Eu sper să reuşesc să-i conving să aloce mai mult", a afirmat Adrian Mihai Câmpurean, pentru publicaţia citată mai sus.
Şeful RATB a mai adăugat că va avea vineri o întâlnire cu comitetul director pentru a decide care vor fi măsurile ce se impun şi apoi va cere socoteală directorilor de la Transporturi, din cadrul Primăriei Capitalei.
"În primul rând, asta nu e bătută în cuie, este o propunere şi trebuie să vedem pe ce este fundamentată propunerea. Noi am fundamentat cererea în decembrie, când am transmis planul de buget. S-a spus de la început să creionăm un plan cu o sumă mai mică faţă de cât am avut intenţia. Noi am fundamentat-o pe baza costurilor pe care le avem. 100 milioane lei în minus la diferenţa dintre preţ şi tarif la bilete e o sumă enormă. Noi ne-am descurcat foarte greu anul trecut, darămite acum. Nici nu vreau să mă gândesc la varianta asta. În primul rând trebuie să vedem pe ce au fundamentat propunerea cei de la Direcţia de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei. Deocamdată, până nu ne lămurim cu treaba asta, nu pot să spun ce măsuri vom lua pentru a ne descurca cu această sumă. Noi nu ne putem descurca cu banii ăştia (n.red - 390 milioane lei). Nu cred că va rămâne aşa bugetul. Nu se poate. În Consiliul General vor fi depuse amendamente de către consilieri, e prea devreme să ne facem probleme. Sigur că suntem îngrijoraţi, dar nu cred că va rămâne aşa. Vineri vom face o analiză la RATB şi vom merge apoi, când există disponibilitate, la Direcţia de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei să discutăm despre această problemă", a precizat Adrian Mihai Câmpurean.
Cât despre investiţiile prognozate de Regia Autonomă de Transport Bucureşti pentru 2013, directorul instituţiei a afirmat că din câte a văzut Regia nu va primi bani decât pentru o cabină de sablare şi patru tramvaie, care erau deja făcute de anul precedent care şi trebuiau decontate.
Ce metode are RATB pentru creşterea veniturilor
Adrian Mihai Câmpurean a declarat că, pentru a echilibra bugetul Regiei, având în vedere că suma alocată în acest an este mai mică cu circa 21% comparativ cu 2012, RATB va modifica planul tarifar prin introducerea tarifului de o oră.
Astfel, Regia va schimba sistemul tarifar al mijloacelor de transport în comun prin introducerea unor titluri de călătorie noi, dar şi prin modificarea abonamentele pentru studenţi, astfel încât acestea să se facă pe trei luni.
În locul călătoriei unice de 1,3 lei, directorul RATB, Adrian Câmpurean, a precizat că doreşte introducerea unei cartele valabile timp de o oră pe orice mijloc de transport în comun de suprafaţă. Aceasta cartelă ar urma sa coste 2,5 lei.
"Noi nu putem modifica tariful de călătoriei, acesta e aprobat de Consiliul General. Nu intenţionăm să propunem creşterea tarifelor ca să echilibrăm bugetul, ci vrem să propunem un alt plan tarifar. Am discutat această idee cu domnul primar general. Totuşi, nu cred că vom reuşi prin introducerea unui nou plan tarifar să acoperim diferenţa dintre suma alocată de primărie şi necesarul Regiei. Nu dorim să facem o majorare de tarif pentru că nu ar fi o măsură foarte bine primită. Ne-am gândit să modificăm planul tarifar, să schimbăm conceptul pe baza căruia se stabileşte tariful, să trecem la biletele ocazionale pentru cei care cumpără titluri individuale de călătorie, astfel încât, i-am determina pe pasageri să cumpere şi să valideze cardurile pentru că le oferim posibilitatea să circule o oră, pentru că se ia în calcul ultima validare făcută în termen de o oră. Cred că aşa mai puţini ar risca să circule fraudulos. Dacă ai de schimbat două-trei mijloace trebuie să plăteşti 2,6 lei sau 3,9 lei, pe când cu acest plan tarifar poţi călători cu câte mijloace de transport în comun doreşti. Cu acest plan tarifar vrem să atragem mai mulţi clienţi, să-i facem să valideze. Eu cred că, în continuare, un procent mare de persoane nu călătoresc în condiţii corecte", a argumentat directorul general al RATB.
Câmpurean a mai menţionat că grupul ţintă, la nivelul Regiei, îl reprezintă călătorii fideli care au abonamente şi pentru care a conceput alte planuri tarifare.
"Colegii de la marketing au lucrat o lună şi jumătate la această reconfigurare. După ce vom discuta cu Comisia de Transporturi, dacă planul tarifar va fi agreat, va fi supus votului în Consiliul General", a mai adăugat Adrian Mihai Câmpurean.
Referitor la restructurarea posturilor din cadrul Regiei despre care mass-media a relatat anului trecut, directorul RATB a infirmat această informaţie.
"Nu ştiu cine a anunţat şi pe ce bază reduceri de personal în RATB. Nu ştiu ce intenţie a avut fosta conducere, iar noi în niciun caz nu vrem asta. Noi am vrea să producem tramvaie şi să le vindem şi altor operatori din ţară pentru că tramvaiele noastre, Bucur LF-urile, sunt competitive, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al calităţii. Astfel am mai putea obţine bani în plus la bugetul Regiei. Totodată, vrem să valorificăm şi alte servicii, precum City Tour-ul, pe care vrem să-l facem mai eficient", a explicat Câmpurean.
Cât despre producţia de tramvaie, oficialul RATB a precizat că nu a primit până în momentul de faţă cereri concrete pentru producţia acestor mijloace de transport în comun, dar a întocmit o serie de oferte, inclusiv pentru modernizări de tramvaie pentru alte oraşe din provincie.
Adrian Mihai Câmpurean a mai punctat că în ceea ce priveşte costul unui tramvai Bucur LF se ridică la 1,25 milioane de euro, iar marja de profit este una redusă.
Directorul RATB a mai subliniat faptul că în ultimele trei luni, publicitatea în mijloacele de transport în comun aproape s-a dublat, lucru ce contribuie la rotunjirea veniturilor Regiei.
"Publicitatea nu reprezintă, însă, activitatea noastră de bază, noi trebuie să obţinem venituri mai mari din activitatea de transport. Aici e efortul pe care îl facem acum în aşa fel încât să obţinem venituri mai mari. De altfel, target-ul pe care ni l-a fixat Primăria Capitalei a fost să ajungem la 200 milioane lei din venituri proprii, nu doar din bilete, şi reclamă şi alte acţiuni pe care le avem, asta înseamnă o creştere mai mare de 10%, având în vedere faptul că anul trecut RATB a avut, anul trecut, venituri de circa 180 milioane lei", a concluzionat Adrian Mihai Câmpurean.