Şase ONG-uri atrag atenţia: Primăria Generală lasă Bucureştiul fără bani

Bani
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)
Cristina Boiangiu
09.04.2013

Bugetul Capitalei nu va mai putea fi alimentat cu bani din cote şi unele sume defalcate din bugetul de stat pentru că edilii nu au elaborat şi aprobat în termenul legal proiectul de buget pe 2013. Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanţii a şase ONG-uri care au adresat o scrisoare în acest sens către responsabilii din Primăria Capitalei.

“Am trimis scrisoarea către toate partidele politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti – PNL, PSD, PDL şi PPDD, cu titlul informativ, şi domnului primar general. Consilierii generali ar fi trebuit să facă presiuni asupra primarului Oprescu pentru prezentarea proiectului de buget, însă nu s-a menţionat nimic la ultimele şedinţe ale CGMB. Nu cunoaştem motivul pentru care s-a întârziat aşa de mult cu bugetul, ne depăşeşte această problemă”, a declarat, pentru Epoch Times, Irina Zamfirescu, coordonator de proiecte la ONG-ul Active Watch.

Pentru că nu a fost adoptat la timp bugetul pe 2013, conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, Direcţia Finanţelor Publice Bucureşti poate dispune deja sistarea alimentării Capitalei cu cote şi unele sume defalcate din bugetul de stat. Din această cauză, Primăria va fi nevoită să cheltuiască sumele pe care reuşeşte să le colecteze direct, prin taxe şi impozite, au atras atenţia ONG-urile.

Autorităţile publice locale au la dispoziţie 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat, lucru care s-a întâmplat pe 22 februarie, pentru a supune dezbaterii publice proiectul bugetului local şi apoi încă 15 zile pentru prezentarea propunerilor celor interesaţi. “Având în vedere că bugetul naţional a fost publicat în data de 22 februarie, termenul legal limită a fost 8 martie pentru publicarea spre dezbatere publică a bugetului Bucureştiului, urmând ca acesta să fie în dezbatere publică până pe 23 martie. În maximum cinci zile de la expirarea acestui termen, deci până pe 28 martie, bugetul local ar fi trebuit să fie dezbătut şi votat în cadrul Consiliului General”, au precizat ONG-urile.

În Legea 273/2006 a Finanţelor Publice Locale se prevede că, dacă în termen de 10 zile de la dezbaterea publică a bugetului, adică până pe 8 aprilie, nu există un buget aprobat, “direcţiile generale ale finanţelor publice dispun sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autorităţile deliberative. În această situaţie, din bugetele locale se pot efectua plăţi numai în limita celorlalte venituri încasate”.

Ajutor pentru dezbaterea publică

“Am depus din luna martie o solicitare la primărie pentru organizarea unei dezbateri publice, dar nu ne-am gândit că proiectul nu va fi prezentat în termenul legal. Este o situaţie fără precedent, ne gândeam să facem o sesizare la Direcţia de Finanţe, dar vor fi bucureştenii afectaţi pentru că nu vor fi probabil bani suficienţi pentru subvenţii, ajutoare sociale etc. Primarul Oprescu a cerut să fie un buget unitar la nivelul întregii capitale, dar acum dovedeşte că nu e în stare să facă un buget pentru primăria pe care o conduce”, a precizat Irina Zamfirescu.

Cele şase ONG-uri s-au oferit să ajute la organizarea dezbaterii publice pe tema bugetului, dar nu pot face acest lucru în lipsa proiectului. Reprezentanţii ONG-urilor au propus organizarea unor întâlniri cu cetăţenii interesaţi, în care să se explice acestora punctele principale din buget, prezentate pe înţelesul lor, iar apoi cetăţenii să-şi exprime punctele de vedere.

Edilii au promis că vor anunţa ONG-urile în momentul în care va fi gata proiectul de buget, dar nu au oferit un termen-limită.

“Îi solicităm primarului general Sorin Oprescu şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti să dea dovadă de responsabilitate în planificarea finanţelor Capitalei, respectând legislaţia naţională şi asigurând transparenţa şi participarea cetăţenilor la dezbaterea privind bugetul local. Ne afirmăm disponibilitatea de a facilita această dezbatere publică, într-un domeniu care are nevoie mai mult decât oricând de responsabilitate şi prioritizare pentru a răspunde nevoilor bucureştenilor”, se arată în scrisoarea ONG-urilor.

Scrisoarea a fost semnată de ONG-urile: ActiveWatch, Funky Citizens, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni şi Centrul de Resurse pentru participare publică.

Pe site-ul municipalităţii a fost postată, legat de proiectul de buget pe 2013, doar o scrisoare-cadru privind contextul macroeconomic şi metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe 2013 şi a estimărilor pentru anii 2014-2016.

Primarul Sorin Oprescu a anunţat că se află în vizită în capitala Armeniei, Erevan, în perioada 9-10 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor