Şeful parlamentului lituanian: Recunoaşterea Crimeii ca parte a Rusiei ar ameninţa ordinea mondială

Preşedintele Seimasului (Parlamentul) lituanian, Saulius Skvernelis (Facebook - Saulius Skvernelis)
Redacţia
27.04.2025

Recunoaşterea Crimeii ocupate ca fiind parte din Rusia este o ameninţare la adresa ordinii internaţionale, a avertizat preşedintele Seimasului (Parlamentul) lituanian, Saulius Skvernelis, potrivit LRT.

„Ordinea mondială care a fost stabilită după Al Doilea Război Mondial, care a consacrat principiul inviolabilităţii graniţelor, este acum ameninţată de crearea unui precedent care va permite încălcarea acestui principiu. Apoi, revendicările teritoriale ar putea apărea în diverse moduri în Europa”, a declarat Skvernelis citat de Ukrainska Pravda.

„Probabil nu există nicio ţară care să nu fi avut vreodată un conflict legat de teritorii cu vecinii săi” a mai spus el, subliniind totodată că cel mai grav ar fi dacă un asemenea precedent „ar fi confirmat prin argumentul forţei”.

„Am luat-o şi comunitatea internaţională recunoaşte acest lucru. Aşa ceva chiar nu trebuie să se întâmple, este un moment extrem de periculos care ar putea duce la numeroase conflicte regionale”, a afirmat liderul Parlamentului.

Context

Anterior, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a declarat că posibila recunoaştere de jure a controlului Rusiei asupra Crimeei ar reprezenta „o bombă cu ceas”.

Aceasta a fost reacţia lui Nausėda la declaraţiile suplimentare ale preşedintelui american Donald Trump, care a spus că „Crimeea ar trebui să rămână rusă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor