Şeful NATO se află în Turcia pe fondul amplificării tensiunilor legate de sistemul rusesc S-400

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
06.05.2019

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat luni Ankara pe fondul unei dispute tot mai mari între doi membri ai alianţei – Turcia şi SUA – cauzată de planurile turcilor de a cumpăra un sistem de rachete rusesc, potrivit RFE/RL.

Stoltenberg a afirmat, într-un interviu cu agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu, că a încurajat “dialogul continuu” dintre Turcia şi SUA privind sistemul S-400 de rachete sol-aer.

Dar el a precizat că încurajează de asemenea “discuţiile privind posibila achiziţie de către Turcia a unui sistem de rachete american Patriot”, indicând că ar fi posibil să convingă conducerea turcă să îşi reconsidere poziţia privind sistemul S-400.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat în repetate rânduri că ţara sa nu se va retrage din acordul pentru S-400, în pofida presiunilor tot mai mari din partea Washingtonului şi NATO.

De asemenea, Washingtonul a avertizat că Turcia riscă să fie exclusă din programul avionului de vânătoare F-35. Turcia este membra unui consorţiu implicat în producţia avionului şi un cumpărător al acestuia.

“Deciziile privind achiziţiile militare sunt luate de naţiuni. Dar... interoperabilitatea forţelor noastre armate este fundamentală pentru NATO pentru desfăşurarea operaţiunilor şi misiunilor noastre”, a mai afirmat Stoltenberg când a fost întrebat în legătură cu sistemul rusesc S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor