Rusia începe să arbitreze concilierea dintre Qatar şi Arabia Saudită

Zona de influenţă a SUA în Orientul Mijlociu pare să se prăbuşească cu viteze şocante după ce Serghei Lavrov, longevivul ministru de Externe al Rusiei, începe arbitrajul unui conflict bizar dintre Arabia Saudită şi Qatar - ambele considerate bastioane tradiţionale ale prezenţei americane în Golf.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Qatarul şi adversarii săi din Orientul Mijlociu trebuie să se grăbească să înceapă un dialog pentru a rezolva disputa existentă între ei, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, aflat duminică într-o vizită diplomatică în Arabia Saudită.

La o conferinţă de presă în Jeddah, Lavrov a precizat că toate părţile implicate în disputa regională trebuie să îşi rezolve neînţelegerile prin mijloace diplomatice paşnice.

“Am confirmat poziţia noastră în favoarea soluţionării neînţelegerilor prin intermediul negocierilor, prin exprimarea directă a temerilor şi prin obţinerea de soluţii care vor lua în calcul îngrijorările şi interesele tuturor părţilor”, a adăugat Lavrov, citat de RT.

În 5 iunie, regatul saudit, împreună cu Egiptul, Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite au suspendat relaţiile lor diplomatice cu guvernul Qatarului, după ce au acuzat ţara că susţine terorismul, acuzaţie negată cu tărie de Doha.

Lavrov a cerut monarhiei saudite să soluţioneze disputa diplomatică prin intermediul negocierilor.

“Suntem interesaţi de toate aceste eforturi de mediere care în prezent produc rezultate şi suntem interesaţi ca unitatea Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) să fie remediată”, a adăugat înaltul diplomat rus.

Kuweitul şi SUA au eşuat în încercarea lor de a media criza diplomatică, iar Turcia a amplificat tensiunile din regiune prin trimiterea propriilor soldaţi în Qatar într-un spectacol de susţinere a acesteia, conform Reuters.

Săptămâna trecută, după un dialog telefonic între reprezentanţii fiecărui stat, Riadul a suspendat din nou discuţiile cu guvernul Doha, susţinând că acesta “distorsionează faptele”.

Puternica monarhie saudită doreşte să se dea dovadă de “seriozitate în găsirea unei soluţii la această criză, soluţie care va duce la implementarea principiilor promovate de toate ţările: să nu se susţină terorismul, să nu fie primiţi invitaţi nedoriţi, să nu se răspândească ura, să nu se intervină în probleme interne ale celorlalţi”, a declarat ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, citat de Reuters.

Lavrov şi al-Jubeir au discutat, de asemenea, despre planurile pentru zonele de dezescaladare a conflictului în Siria, precum şi despre unificarea facţiunilor opoziţiei siriene înarmate.

“Regatul susţine crearea unor zone de detensionare a conflictului şi aşteaptă să înceapă un proces politic care va pune capăt crizei siriene”, a precizat ministrul saudit de Externe.