Seful DGASPC Bistrita Nasaud si angajati ai institutiei, cercetati penal in cazul copilului de 4 ani
Seful Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Marin Rus, precum si angajatii institutiei care aveau in responsabilitate supravegherea plasamentului in cazul copilului de 4 ani sunt cercetati penal pentru neglijenta in serviciu, a declarat procurorul Angela Sangeorzan.
Procurorul Angela Sangeorzan, seful sectiei Cercetari penale din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud si purtatorul de cuvant al institutiei, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca directorul DGASPC Bistrita-Nasaud, Marin Rus, este cercetat penal pentru neglijenta in serviciu.
De asemenea, sunt cercetati si angajatii DGASPC care aveau in responsabilitate supravegherea plsasamentului pentru ca acestia nu si-ar fi indeplinit atributiile de serviciu, de supraveghere a copilului, a declarat Sangeorzan.
Potrivit acesteia, in acest caz Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud s-a sesizat din oficiu, iar sesizarea va fi transmisa Politiei Judetene, care va face primele cercetari in acest dosar, in timpul anchetei urmand sa fie stabilite responsabilitatile pentru fiecare angajat in parte.
"Eu consider ca daca si-ar fi indeplinit atributiunile de serviciu fapta ar fi fost depistata la timp sau poate chiar prevenita", a declarat procurorul Angela Sangeorzan.
Conform Codului Penal, pedeapsa pentru neglijenta in serviciu este inchisoarea, de la o luna pana la doi ani, sau amenda penala.
Consiliul Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud, care are in subordine Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC), a alocat, la inceputul anului, prin proiectul de buget, aproximativ 12 milioane de lei pentru asistenta sociala acordata familiilor si copiilor. Cifra reprezinta o treime din totalul sumei date pentru intreaga activitate de asistenta sociala.
Conform datelor postate pe site-ul CJ, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a impartit in total circa 104 milioane de lei, la cat au fost estimate veniturile institutiei pentru anul intreg.
Potrivit bugetului adoptat de CJ Bistrita-Nasaud in februarie, institutia a alocat pentru intreaga activitate de asistenta sociala suma de 34 de milioane de lei, in conditiile in care cu acesti bani sunt intretinute si centre de asistenta a persoanelor cu handicap, dar si centre de batrani.
In martie, Consiliul Judetean a adoptat o hotarare prin care a aprobat si organigrama, statul de functii, dar si Regulamentul de organizare si functionare al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).
Potrivit documentului, DGASPC are in organigrama 923 de posturi, functii publice si personal contractual. Forul de conducere al institutiei este un Colegiu Director caruia ii este subordonat directorul general Marin Rus si trei directori adjuncti, cate unul pentru copii, adulti si departamentul economic.
Directorul adjunct care este responsabil de problemele referitoare la copii, Adela Carcu, are in subordine, conform organigramei, cinci servicii si tot atatia sefi. Este vorba de serviciul de asistenta maternala, cel de interventie in regim de urgenta pentru copii, serviciul de protectie de tip familial pentru copii, serviciul de tip rezidential pentru copii si serviciul de evaluare complexa a copiilor.
In cadrul serviciului de asistenta maternala figureaza in cadrul organigramei un post de conducere si 15 posturi de executie, angajatii acestui serviciu raspunzand direct de cei circa doua sute de asistenti maternali din judet.
Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a stipulat insa un paragraf in hotarare, respectiv "incadrarea in structura organizatorica pentru fiecare categorie de personal se va face in limita prevederilor bugetare aprobate in acest sens”, raspunzator de punerea in aplicare a hotararii fiind desemnat directorul general al DGASPC Bistrita-Nasaud, Marin Rus.
Seful DGASPC Bistrita-Nasaud, Marin Rus, a declarat, dupa incidentul legat de moartea unui copil de patru ani care se afla in grija unui asistente maternale, ca are doar patru angajati care se ocupa de asistentii maternali si ca acestia au un volum foarte mare de munca si nu reusesc sa faca evaluari o data la trei luni, asa cum prevede legea, in unele cazuri, considerate "de incredere”, evaluarile fiind mai rare.
Procurorul Angela Sangeorzan, seful sectiei de cercetari penale din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, declara, sambata, ca angajatii DGASPC nu au prezentat documente din care sa reiasa ca l-ar fi supravegheat pe asistentul maternal care il avea in grija pe micutul de 4 ani.
Asistenta maternala Marcela Fagarasan a fost retinuta, joi seara, de catre politisti, dupa ce s-a stabilit ca unul din cei doi copii pe care ii avea in grija a murit in urma unor rele tratamente pe care i le-ar fi aplicat. Subinspectorul Raluca Moldovan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, a declarat ca initial femeia a spus ca baiatul, in varsta de patru ani, a murit fiindca era bolnav, dar medicii au descoperit pe corpul lui urme de arsuri de tigara, urechea taiata si organele genitale sectionate cu foarfeca.
Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Bistrita-Nasaud a declarat ca raportul medico legal arata ca baietelul a murit prin asfixiere cu un bol alimentar. Potrivit sursei citate, asistenta maternala, care era beata, i-a dat copilului sa manance cu forta, iar acesta s-a sufocat.
Femeia a fost arestata, vineri seara, de Tribunalul Bistrita-Nasaud, pentru 29 de zile, sub acuzatia de omor deosebit de grav.
Asistenta maternala va fi trimisa pentru expertiza psihiatrica la Institul "Mina Minovici", la cererea procurorilor, ea recunoscand in fata anchetatorilor ca il ardea pe copil cu tigara si ca urina pe el.