Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău: Relaţia dintre Moldova şi UE a intrat într-o nouă fază
alte articole
La 25 aprilie prim-ministrul Vlad Filat a participat la inaugurarea lucrărilor conferinţei „Relaţiile Comerciale şi Economice dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
Evenimentul a fost organizat de către Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău şi Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Asociaţiei Businessului European. La conferinţă au participat agenţi economici din R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, şi din ţările europene. În cadrul conferinţei s-a discutat despre negocierile pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber cu UE, avantajele pieţei europene, condiţiile investiţionale din Republica Moldova.
În luarea sa de cuvânt, Vlad Filat a mulţumit organizatorilor pentru eveniment, menţionând că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană trebuie discutate multidimensional, componenta economică fiind una extrem de importantă. Premierul s-a referit la negocierile pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber, specificând că prima rundă de negocieri a avut loc în luna martie, 2012, iar semnarea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător este prevăzută pentru luna septembrie 2013.
Premierul a precizat că Republica Moldova a reuşit să înceapă negocierile pe marginea Zonei de Comerţ Liber cu UE la începutul acestui an pentru că a îndeplinit toate angajamentele asumate.
„Republica Moldova este un stat european şi nimeni până acum nu a reuşit să conteste acest lucru. Ţara noastră este singura de origine latină care nu face parte din familia europeană şi noi, zi de zi, prin acţiuni trebuie să ne apropiem de valorile europene", a spus Vlad Filat.
Vlad Filat s-a referit şi la oportunităţile pe care le oferă piaţa europeană, precizând că aceasta înseamnă calitate, diversitate şi putere de cumpărare. Premierul a spus că a solicitat autorităţilor de la Tiraspol să delege reprezentanţi la negocierile cu UE privind crearea Zonei de Comerţ Liber şi va aborda acest subiect şi mâine în cadrul vizitei pe care o va efectua la Rîbniţa. Premierul a solicitat oficialilor implicaţi în negocierea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător să comunice intens, pentru că negocierile să se desfăşoare în termenii stabiliţi.
Un alt aspect la care s-a referit Vlad Filat a ţinut de libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Vlad Filat a comunicat că din cele 42 de acte legislative ce trebuiau ajustate la solicitările europene 40 deja au fost adoptate.
„Noi vom merge înainte şi vom îndeplini toate angajamentele asumate, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să primească ceea ce merită cu adevărat - circulaţie liberă în spaţiul european", a precizat Vlad Filat.
Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a spus că odată cu lansarea negocierilor pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber, relaţia dintre Moldova şi UE a intrat într-o nouă fază. Oficialul a felicitat Guvernul Republici Moldova pentru această reuşită, precizând că aceasta nu ar fi fost posibil dacă Guvernul de la Chişinău nu ar fi realizat angajamentele asumate.
Ambasadorul s-a referit la oportunităţile pe care le oferă piaţa europeană agenţilor economici din Moldova şi a menţionat că, începând cu anul 2009 circuitul comercial dintre Moldova şi UE este în continuă creştere, atingând cifra de 2,7 miliarde euro în 2011.
Dirk Schuebel a spus că Uniunea Europeană va continua să susţină ţara noastră pe calea reformelor şi apropierii de valorile europene.