Seducţia Obama începe să pălească
alte articole
'Bin Laden a murit, General Motors trăieşte', aşa a rezumat vicepreşedintele Joe Biden succesele guvernului lui Barack Obama. Preşedintele s-a urcat apoi la tribuna Convenţiei Democrate pentru a-i convinge pe americani să-i reînnoiască încă patru ani încrederea. Candidatul 'posterelor uzate', cum l-a taxat rivalul republican avea nevoie să stabilească o legătură emoţională cu alegătorii, dincolo de frazele pompoase, notează vineri ziarul El Pais.
Nu i-a fost uşor. Bill Clinton a urcat foarte sus ştacheta cu o seara înainte. 'Obama este un preşedinte rece pe dinafară dar înflăcărat pe dinăuntru', spusese Bill. Iar în timp ce magicianul cuvintelor a lăsat deoparte prompterul pentru a implica publicul, Obama a preferat să respecte cuvânt cu cuvânt discursul. Marea scenă a Convenţiei, care şi-a redus numărul de locuri la 16.000 pentru a se adapta locaţiei, era perfectă pentru marele orator Obama care a eşuat însă în comunicaţia cu americanii. În timp ce Clinton obişnuia să rămână de vorbă cu americanii despre problemele lor, Obama preferă tăcerea şi interiorizarea după fiecarea baie de mase. Fostul preşedinte spune că nu a avut niciodată probleme să se culce târziu, fiindu-i de ajuns cinci ore de somn, cel actual recunoaşte că se trezeşte greu şi indispus dimineaţa când nu doarme suficient.
Se spune că Obama nu şi-a făcut nici măcar un prieten la Washington. În parte, pentru că nu are încredere în nimeni. În cei patru ani de mandat fiecare schimbare de cabinet a fost mai mult o rotaţie a cadrelor în care a fost testată fidelitatea celor apropiaţi. Lui Obama îi este frică de scurgerile de informaţii pe care le consideră o trădare, dar şi de veridicitatea sfaturilor pe care le primeşte. Biden spune că este 'foarte uşor să câştigi încrederea şefului, dar este şi foarte greu să te creadă. De fiecare dată când i se transmite o informaţie, el spune: 'Aduceţi un studiu care să probeze acest lucru. Dacă i-l aduci îl citeşte cu atenţie şi devine expert în temă'.
'Barack, nu mai gândi, spune ceea ce simţi', i-a strigat o femeie la o conferinţă cu consilierii în campania lui 2008. Preşedintelui în vârstă de 51 de ani, avocat strălucit cu studii la Harvard, i-a fost greu să urmeze sfatul. În urmă cu câteva luni a citit o carte care compara gândirea rapidă şi intuitivă cu deliberările contemplative care îl caracterizează. Daniel Kahneman, autor al cărţii 'Thinking, Fast and Slow' avertiza, într-un interviu, că o gândire lentă nu este un avantaj pentru politicieni de la care publicul aşteaptă decizii rapide şi reacţii instantanee.
Este adevărat că Obama a învăţat mult pe parcurs. Criticile pe care şi le-a atras pentru reacţia sa lentă în urma arestării teroristului cu explozibil ascuns în pantaloni din Craciunul lui 2009, sau după deversările de petrol ale BP din Golful de Mexic din anul următor, l-au învăţat să-şi facă repede apariţia după atentatul din Arizona, când a fost împuşcată congresmana Gabrielle Giffords în 2011, sau după recentul masacru dintr-un cinematograf din Colorado. Iar extenuanta negociere a reformei medicale l-a învăţat că a sta prea mult la masa rotundă în căutarea unei legi a consensului înseamnă pierdere de timp. Preşedintele Obama care poate câştiga alegerile din 6 noiembrie este azi un politician mai înţelept şi mai matur, care nu se va ridica niciodată la înălţimea lui Bill Clinton, dar care poate guverna de-acum încolo mult mai bine.
Mai ales când nu va mai simţi presat de câştigarea procentelor necesare realegerii. Pentru a reuşi acest lucru primul preşedinte de culoare american a electrizat din nou masele, chiar dacă nu a mai umplut ca altădată un stadion întreg. Nu a fost din cauza lipsei de public, 50.000 de persoane au stat la coadă să intre pe stadionul Bank Of America şi alţii 6.000 au lucrat ca voluntari pentru a câştiga un loc. A fost vremea nefavorabilă cea care i-a fost împotrivă. 'Eram pregătiţi de ploaie, dar nu de tunete', a spus Patrick Gaspard, director executiv al Convenţiei, subliniind că 'securitatea primează'. Vor fi până la urmă urnele cele care vor decide, dacă seducţia Obama va reuşi să învingă dezamăgirea multor susţinători şi să-i acorde din nou încrederea pentru a-şi putea îndeplini promisiunile de prosperitate.