SUA: Obama acceptă nominalizarea democraţilor şi le promite americanilor zile mai bune
alte articole
Barack Obama, preşedintele în funcţie al SUA, a acceptat joi seara nominalizarea oficială din partea Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă, îndemnându-şi susţinătorii să nu renunţe la visul de schimbare, pe care democratul l-a întruchipat în 2008, relatează vineri Associated Press.
Obama a folosit prilejul discursului de închidere a Convenţiei Democrate de la Charlotte, statul Carolina de Nord, transmis de televiziuni în întreaga ţară, pentru a încerca să reînvie entuziasmul care l-a împins spre primul mandat prezidenţial, în 2008.
Cu doar două luni înaintea datei alegerilor, 6 noiembrie, Barack Obama are nevoie să atragă de partea sa votanţii indecişi, mai ales pe cei care au fost convinşi de mesajul lui de speranţă şi schimbare în 2008, dar care se simt acum deziluzionaţi, după ani de criză economică şi dispute politice continue.
'Alegerile de acum patru ani nu au fost despre mine. Au fost despre voi. Concetăţenii mei, voi aţi fost schimbarea', a proclamat actualul preşedinte. Poporului american îi revine meritul pentru realizările mandatului de până acum - reforma sistemului de sănătate, modificarea politicilor în materie de imigraţie sau acceptarea homosexualilor în armată, a subliniat candidatul democrat.
El şi-a construit discursul pe mesajul transmis permanent de democraţi pe parcursul Convenţiei, acela că SUA sunt pe drumul refacerii economice şi că Romney va reînvia politici eşuate, tăind impozitele pentru bogaţi şi programe care îi dau americanului de rând o şansă pentru un viitor mai prosper. 'Dacă respingeţi ideea că visul acestei naţiuni este rezervat celor puţini, vocea voastră trebuie să se audă în aceste alegeri', le-a transmis el alegătorilor.
Cei doi candidaţi sunt angajaţi într-o cursă strânsă, sondajele arătând că Romney, un om de afaceri bogat şi fost guvernator de Massachusetts, este văzut ca mai potrivit pentru a relansa economia, iar Obama, ca înţelegând mai bine problemele americanului obişnuit.
Discursul lui Barack Obama a marcat punctul culminant al celor trei zile ale Convenţiei. Prima Doamnă Michelle Obama a fost vedeta primei zile, vorbind despre originile umile ale soţului său şi despre compasiunea lui faţă de cei care trec prin dificultăţi. Bill Clinton, popularul fost preşedinte democrat care a condus SUA într-o perioadă de prosperitate, a rostit un discurs entuziasmant miercuri, garantând pentru politicile economice ale lui Obama şi îndemnându-i pe americani să nu se îndrepte spre republicani.
Deşi economia a fost subiectul dominant al Convenţiei, democraţii au abordat şi probleme de securitate naţională. Vorbitorii au pus accentul mai ales pe faptul că Obama şi-a respectat promisiunea de a retrage forţele combatante din Irak şi, mai ales, pe ordinul preşedintelui care a condus la lichidarea liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden.
Ironizând un slogan republican prin care americanii sunt întrebaţi dacă o duc mai bine sub Obama, John Kerry, candidatul prezidenţial democrat în 2004, le-a spus delegaţilor: 'Întrebaţi-l pe Osama bin Laden dacă o duce mai bine acum decât în urmă cu patru ani'.
Romney este 'blocat într-o buclă temporală a Războiului Rece', considerând Rusia, nu Al-Qaeda, inamicul numărul 1 al Americii, a spus Obama, observând că lui Romney şi coechipierului acestuia, Paul Ryan, le lipseşte experienţa în politica externă, şi că aceştia vor readuce America 'într-o epocă de gafe care a costat-o atât de mult'.
Cuvintele finale ale discursului său au reluat retorica exaltantă care a aprins în urmă cu patru ani imaginaţia Americii şi l-a propulsat pe Obama spre scaunul de la Casa Albă: 'America, nu am spus niciodată că această călătorie va fi uşoară, şi nici nu voi promite aceasta acum. Da, calea noastră este mai grea - însă duce spre un loc mai bun. Da, drumul nostru este mai lung - însă vom călători împreună. Nu ne întoarcem din drum. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne tragem unii pe alţii. Ne tragem putere din victoriile noastre, învăţăm din greşelile noastre, însă privim în continuare ţintă spre acel orizont îndepărtat, ştiind că Providenţa este cu noi şi că suntem, cu siguranţă, binecuvântaţi că suntem cetăţeni ai celei mai mari naţiuni de pe pământ'.
Delegaţii au izbucnit în ovaţii, unii cu ochii în lacrimi. Michelle Obama şi fiicele cuplului, Michelle şi Sasha, i s-au alăturat preşedintelui pe podium, urmate de alţi membri ai familiei, de Joe Biden şi de soţia acestuia.
Obama avea nevoie să convingă, prin discursul său, nu doar alegătorii indecişi, ci şi baza partidului său, pentru a-şi completa fondurile de campanie, capitol la care Romney şi republicanii stau mult mai bine.
Invocând ameninţarea unei furtuni, organizatorii Convenţiei au renunţat la planul ca Obama să vorbească în faţa unei mulţimi imense pe un stadion cu 74.000 de locuri, şi au decis să mute evenimentul în sala acoperită a Convenţiei, cu 15.000 de locuri.
Vineri, Barack Obama urmează să pornească din nou în campanie, alături de Joe Biden, în New Hampshire şi Iowa. La data de 3 octombrie va avea loc prima din cele trei dezbateri televizate Obama-Romney care vor precede scrutinul de la 6 noiembrie.