Sedentarismul, unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii

Exerciţiile fizice pot să mişte la suprafaţă un pic din energia corpului, dar nu au nici o influenţă asupra potenţialului energetic intern. (ABBAS MOMANI / AFP / GettyImages)
Ioana Statescu
07.01.2013

Un stil de viaţă sănătos trebuie să includă şi o serie de exerciţii fizice, sunt de părere specialiştii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, inactivitatea fizică este cea de-a patra cauză a morţii, la nivel mondial, crescând totodată şi riscul de cancer, diabet şi maladii cardiace. Când vine însă vorba despre recomandări, părerile experţilor sunt împărţite.

Autorităţilor britanice recomandă exerciţii fizice moderate cel puţin două ore pe săptămână, o oră şi un sfert de activităţi fizice cu grad de dificultate ridicat sau o combinaţie a celor două tipuri de exerciţii fizice.

Poate şi ca urmare a confuziei generate de astfel de indicaţii, practic însă, doar o treime dintre adulţii britanici urmează aceste sfaturi, informează BBC, preluat de rtv.net.

Chiar dacă normele referitoare la exerciţiile fizice au fost modificate în Marea Britanie, în 1994, când a fost remarcat un grad foarte slab al sănătăţii populaţiei din cauza stilului de viaţă sedentar, în ceea ce priveşte recomandările generale specialiştii au în prezent păreri contradictorii.

De exemplu, profesorul Michael Mosley este de părere că activităţile fizice nu au aceleaşi efecte asupra tuturor indivizilor, în vreme ce Stuart Biddle, profesor la Loughborough University, care a scris recomandările referitoare la practicarea exerciţiilor fizice pentru Marea Britanie afirmă:

"Dezbaterea nu a fost legată de legătura dintre exerciţiile fizice şi sănătatea individului, ci de cât de multă mişcare trebuie să facă cineva pentru a-şi menţine sănătatea".

Jamie Timmons, unul dintre colegii profesorului Mosley, a cercetat efectele exerciţiilor de mare intensitate şi dacă acestea pot aduce beneficii asupra corpului uman - cu doar trei minute de exerciţii pe săptămână.

Sir Liam Donaldson, consilier pentru teme de sănătate a populaţiei între 1998 şi 2000, a descoperit că mişcarea de cinci ori pe săptămână pentru adulţi aduce mari beneficii sănătăţii. Donaldson a mai precizat totodată că activităţi precum curăţenia sau grădinăritul pot fi considerate exerciţii fizice.

Carol Garber, vicepreşedinte al American College of Sports Medicine, este de părere că o mai bună înţelegere a recomandărilor specialiştilor ar putea ajuta la combaterea sedentarismului.

"O parte din vină este a faptului că, da, explicaţiile acestea sunt complicate, iar noi nu am ajutat foarte mult cu explicaţiile, astfel încât oamenii să implementeze aceste sfaturi în activităţile lor cotidiene", a precizat vicepreşedintele American College of Sports Medicine.

Tocmai pentru a evita efectele inactivităţii, în Marea Britanie, sfaturile experţilor au devenit şi mai specifice, fiind adresate oamenilor în funcţie de grupuri de vârstă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor