Speranţă redusă de viaţă pentru cei care stau mult pe scaun

Persoanele care stau aşezate de scaun mai mult de trei ore pe zi au au speranţă de viaţă mai redusă decât cele care fac mai multă mişcare, conform unui studiu al unor cercetători citaţi de BBC.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
12.07.2012

Persoanele care stau aşezate de scaun mai mult de trei ore pe zi au au speranţă de viaţă mai redusă decât cele care fac mai multă mişcare, conform unui studiu al unor cercetători citaţi de BBC.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că speranţa de viaţă a oamenilor ar putea creşte cu doi ani, dacă aceştia ar sta cel mult trei ore pe zi pe scaun. De asemenea, dacă oamenii ar sta cel mult două ore în faţa televizorului, şi-ar putea prelungi viaţa cu 1,4 ani. Alţi experţi susţin însă că aceste estimări, bazate pe cinci studii separate, realizate pe grupuri diferite, nu sunt suficient de exacte pentru a stabili toate riscurile pentru sănătate şi care diferă de la o persoană la alta.

"Acesta este un studiu asupra populaţiilor şi nu spune oamenilor individual cât de mult bine le face faptul că se ridică de pe canapea. Pare plauzibil că, dacă tinerele generaţii ar face mai mult sport, ar putea să trăiască mai mult, în medie. Dar foarte puţini dintre noi petrec mai puţin de trei ore pe zi aşezaţi, aşa că vorbim de o ţintă foarte optimistă", a declarat profesorul David Spiegelhalter, expert în calcularea riscurilor la Universitatea din Cambridge.

Cel puţin două ore şi jumătate de gimnastică pe săptămână

Cercetătorii spun că ar fi bine ca oamenii să facă cel puţin două ore şi jumătate de exerciţii de gimnastică cu grad mediu de dificultate, cum ar fi ciclismul sau mersul pe jos, în fiecare săptămână, şi exerciţii cu grad mai ridicat de dificulatate, precum ridicatul de greutăţi. Chiar dacă vor respecta acest program, cei mai mulţi adulţi care lucrează la birou ar intra tot în categoria de sedentari pentru că petrec multe ore pe zi stând pe scaun.

Concluzia că statul jos prea mult nu face bine pentru sănătate a apărut în urmă mai multor studii individuale, care au atras atenţia asupra faptului că sedentarii riscă să se îmbolnăvească de inimă, să facă diabet şi să moară prematur.

Studiul referitor la scăderea speranţei de viaţă a fost realizat pe un eşantion mare de subiecţi - 167.000 de persoane, dar nu a luat în considerare stilul de viaţă al acestora. Cercetătorii nu au ţinut cont de faptul că unii dintre subiecţi au avut diferite probleme de sănătate anterior sau au fost bolnavi, iar relatările lor despre petrecute pe scaun sau în faţa televizorului sunt destul de subiective.

Semnal de alarmă

Autorii studiului, dr. Peter Katzmarzyk şi prof. I-Min Lee, au spus că însuşi faptul de a sugera că sedentarismul duce la probleme de sănătate este un semnal de alarmă în sine. Natasha Stewart, asistentă la British Heart Foundation, a spus că cercetarea doar sugerează legătura cauzală între sedentarism şi scăderea speranţei de viaţă, iar datele informaţiile sunt valabile pentru populaţia din SUA, iar pentru o estimare pe populaţia Marii Britanii trebuie făcute studii suplimentare. "Cu toate acestea, subliniază ceea ce ştim deja despre comportamentul sedentar - că este un factor de risc pentru inimă. Şi indicaţiile medicale din Marea Britanie chiar sugerează oamenilor să nu petreacă foarte mult timp stând jos", a adăugat Natasha Stewart.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor