Securitatea Olimpiadei de la Soci şi „potenţialul” atac terorist

Premierul rus, Vladimir Putin.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

Departamentul de stat american a emis o avertizare potrivit căreia există un potenţial pericol terorist la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din Rusia, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie, a raportat sâmbătă Radio Europa Liberă.

Cu toate acestea Departamentul de stat american a subliniat că nu există ameninţări specifice împotriva cetăţenilor americani, dar i-a avertizat pe turiştii americani să fie „vigilenţi”faţă de hoţi, de condiţiile din hoteluri şi de asistenţa medicală.

Anterior, directorul FBI James Comey a anunţat că vor fi detaşaţi agenţi ai serviciilor speciale în Rusia pentru a ajuta forţele locale să menţină securitatea Olimpiadei de la Soci.

"FBI va coopera cu serviciile speciale ruse în acest domeniu. Aproximativ 20 de agenţi ai FBI şi alţi angajaţi vor fi trimişi la Moscova. Alţi 10 vor fi trimişi la Soci, oraşul-gazdă al Jocurilor Olimpice", a declarat James Comey.

Comey a explicat că "asigurarea securităţii Jocurilor Olimpice constituie un obiectiv extrem de important", mai ales că Soci este un oraş situat în apropierea regiunii instabile din Caucazul de Nord.

Din 7 ianuarie, la Soci au fost dispuse măsuri de securitate fără precedent în istoria olimpică. Oraşul începe treptat să semene mai mult cu o zonă de la graniţa unui conflict militar. Forţele de ordine sunt în alertă maximă, iar guvernul rus a impus o serie de măsuri stricte de securitate atât în oraş, cât şi în împrejurimi.

Toată lumea este îngrijorată că militanţii islamişti vor lansa atacuri în timpul Olimpiadei, după ce la sfârşitul lunii decembrie au avut loc două atentate sinucigaşe la Volgograd, care s-au soldat cu 34 de morţi. În acest context se adaugă şi descoperirea în urmă cu două zile a cinci cadavre ciuruite de gloanţe în regiunea Stavropol, nu departe de Soci, într-o zonă muntoasă din Caucaz.

Potrivit lui Doku Umarov, liderul cecenilor şi cel mai căutat om de către Moscova, afiliaţii islamişti au primit ordin să folosească „forţă maximă” pentru a preveni derularea jocurilor.

Vădit îngrijorat, preşedintele rus Vladimir Putin, care este pe deplin conştient de importanţa Jocurilor Olimpice de la Soci pentru imaginea sa şi a Rusiei, a mărit normele de securitate de-a lungul întregii ţări, nu numai în zonă.

În zona staţiunii Soci, autorităţile au detaşat 30.000 de poliţişti şi forţe de ordine ale Ministerului de Interne, numărul total al forţelor de securitate prezente ajungând la 37.000.

Pe perioada olimpiadei, vehiculele care vor avea permisie în Soci vor fi numai cele înregistrate oficial în oraş, acreditate sau servicii esenţiale. Vizitatorii vor fi obligaţi să se înregistreze la autorităţile locale sau vor risca să fie expulzaţi în timp de maxim trei zile. Aceştia vor avea permise codificate speciale, în plus faţă de biletele pentru evenimente.

Ruşii au instalat, de asemenea, mai multe baterii de sisteme anti-aeriene, iar comandantul forţelor aeriene regionale a ordonat escadrilelor de avioane să fie pregătite de respingerea unui atac de la înălţime. În acelaşi timp, navigaţia din Marea Neagră, a fost şi ea limitată.

Totodată, agenţiile de securitate ale Rusiei se vor ocupa de supravegherea tuturor comunicaţiilor, atât telefonice cât şi pe internet iar teritoriul va fi urmărit prin satelit, precum şi supravegheat de drone.