Europa a obţinut de la Gazprom noi reduceri de preţuri

O perioadă de veşti negative a început pentru compania rusă Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.05.2012

O perioadă de veşti negative a început pentru compania rusă Gazprom. Importatorii europeni reduc importurile de gaz rusesc, cer revizuirea contractelor şi scăderea preţurilor. Noi reduceri a obţinut de curând Bulgaria, pentru care gazul rusesc va deveni cu 11 la sută mai ieftin. Reduceri asemănătoare vor primi şi alte ţări. Pe viitor, veniturile Rusiei din exportul de gaz s-ar putea reduce şi mai mult. Analişti ai Sberbank prognozează o amplificare a concurenţei şi o schimbare radicală pe pieţele gazului deja în următorii 4-5 ani, când gazul de şist va începe să-i strâmtoreze pe exportatorii ruşi.

Rezultatele primului trimestru s-au dovedit pentru exportatorii ruşi de gaz destul de proaste, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. În Europa, reducerea importurilor s-a remarcat aproape în toate ţările, cu excepţia Turciei. Gazprom a convenit deja în februarie asupra reducerii cu 10% a preţului la gaz pentru ţările europene. Respectiva reducere este un pas nevoit, pentru a menţine caracterul concurenţial. Cu Italia, acordul privind reducerile a fost deja convenit; negocierile cu E.ON Ruhrgas continuă, însă nimeni nu pune la îndoială că acestea se vor finaliza cu o nouă reducere.

O reducere a obţinut şi Bulgaria, pentru care preţul la gaz s-a redus cu 11,1%, în urma negocierilor dintre ministrul bulgar al economiei si energiei, Delian Dobrev, cu furnizorii ruşi. În afară de aceasta, de la 15 iunie părţile vor înfiinţa un grup de lucru care să convină asupra condiţiilor noului contract pentru livrarea de gaz rusesc.

Volumul livrărilor de gaz spre Bulgaria nu este atât de mare: 2,81 de miliarde de metri cubi în 2011, la preţul de circa 390 de dolari pe mia de metri cubi. Cu toate acestea, interesele celor două părţi au coincis, constată experţii. Sofia a obţinut reduceri, iar Moscova - un partener în construcţia ambiţiosului gazoduct South Stream, unul la fel de loial ca şi Turcia, care a semnat un nou acord cu Gazprom la sfârşitul anului trecut. În schimbul permisiunii de a construi South Stream pe teritoriul turc, Gazprom i-a oferit Turciei reduceri de preţ. Noul preţ s-a dovedit pentru Turcia atât de atractiv, încât aceasta a convenit chiar asupra majorării livrărilor începând din 2012.

La ora actuală, mulţi importatori din Europa sunt nemulţumiţi de preţurile foarte ridicate la gazul rusesc, subliniază analistul Vitali Mihalciuk. O reducere a importurilor se constată în toate ţările, mai puţin în Turcia. Cei mai mari cumpărători - Germania şi Italia - şi-au redus importurile în primul trimestru al acestui an cu 15 şi respectiv 53 la sută, iar companiile în domeniu ale ambelor ţări au solicitat în repetate rânduri revizuirea preţurilor de export. Cu Italia, Gazprom a ajuns deja la o înţelegere: din martie, preţul a fost revizuit.

Gazprom va trebui să facă în continuare concesii, la presiunile consumatorilor externi nemulţumiţi de preţuri, este de părere expertul rus Mihail Krutihin. 'Există două concepţii de comportament: fie manifeşti tărie şi menţii preţul ridicat pentru obţinerea unui profit imediat, fie manifeşti flexibilitate, pentru a-ţi menţine cota pe o piaţă atractivă. Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, este adeptul primei concepţii, însă în actualele condiţii el este nevoit să facă unele concesii. Este bine dacă în urma acestor concesii vor fi obţinute unele dividende. Întrebarea este dacă South Stream merită astfel de concesii', subliniază Krutihin.

Perspectiva pierderii unei părţi din piaţa europeană îi îngrijorează şi pe alţi analişti ruşi. La sfârşitul săptămânii trecute, Centrul de studii macroeconomice al Sberbank a publicat o analiză a consecinţelor aşa-zisului boom al gazului de şist, în urma căruia preţurile la gaz s-au redus în SUA cu 80%, ajungând până la 70 de dolari pe mia de metri cubi. În curând, SUA şi Canada vor începe să exporte gaz, este de părere directoarea Centrului, Ksenia Iudaeva.

După revoluţia gazului de şist, piaţa mondială de gaz natural se află în pragul unor schimbări structurale. 'Deja peste 4-5 ani exportatorii din Rusia se vor confrunta cu o creşte bruscă a concurenţei în toate ţările potenţial importatoare. În acest context, este necesar să fie elaborat un plan în vederea majorării eficienţei întreprinderilor din domeniu şi posibilei lor restructurări', se spune în raportul Sberbank.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor